Jajka po benedyktyński są amerykańską potrawą powstałą w XIX-wieku. To doskonały pomysł na wykwintne, ale zarazem dość proste w przygotowaniu pyszne śniadanie. W tym przepisie znajdują się jajka gotowane w koszulkach, do których przygotowania konieczny będzie duży i wygodny garnek.
Co jest potrzebne do jajek po benedyktyńsku?
- 4 plastry boczku
- 4 kromki chleba żytniego
- 1 łyżka octu winnego
- 6 jajek
- Szczypiorek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżkę zimnej wody
Jak przygotować jajka po benedyktyńku?
Rozpocznij od przygotowania sosu.
Jak zrobić sos holenderski?
Przygotuj garnek oraz żaroodporną miseczkę. W garnku zagotuj wodę i umieść na nim miseczkę tak, żeby nie dotykała wody. Wbij do niej 2 żółtka, dodaj wodę, sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz.
Ubijaj wszystkie składniki rózgą, aż sos zrobi się gęsty. Cienkim strumieniem dodawaj do niego roztopione całe masło, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy będzie gładki. Miseczkę z sosem owiń ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.
Jak przygotować danie?
Na patelni grillowej ułóż plastry boczku i smaż je do czasu, aż się zarumienią i będą chrupiące. Na dużą, głęboką patelnię wlej wodę, doprowadź ją do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Zmniejsz ogień i wbij jajka tak, aby nie stykały się ze sobą.
Po 4 minutach wyjmij jajka z wody łyżką cedzakową i osusz je delikatnie ręcznikiem. Po takiej kąpieli wodnej białka jajek powinny być ścięte, a żółtka płynne. Kromki chleba umieść w tosterze i zrób z nich grzanki. Gdy będą już gotowe, umieść na każdej z nich plaster boczku, jajko, a na samym końcu polej sosem holenderskim i posyp szczyptą soli i szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Płynne żółtko sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy! Ten klasyczny przepis na pewno zasmakuje wielu osobom.
To też dobra baza na kanapki, do której stworzenia możesz użyć bułki. Jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz, sięgnij po szynkę zamiast po boczek.
Kiedy powstały jajka po benedyktyńsku?
Prawdopodobnie danie to powstało w latach 90. XIX-wieku. Wiadomo, że od 1897 roku pojawia się regularnie w amerykańskich książkach kucharskich. Prawdopodobnie potrawa została wymyślona w jednej z nowojorskich restauracji. Nazwa pochodzi zaś najprawdopodobniej od nazwiska jednego z gości. Przygotowane po benedyktyńsku jajka nie są więc daniem z nadmiernie długą tradycją, chociaż być może podobne posiłki były przygotowywane już wcześniej.
Czy chleb można zamienić na bułeczki?
Tak, jak najbardziej. Jeśli preferujesz jajka podane na chrupiących, świeżych bułeczkach, możesz wybrać właśnie je. Pamiętaj, że w kuchni nie ma wielu sztywnych zasad i większość przepisów możesz dopasować do swoich potrzeb.
Czemu do jajek w koszulkach jest potrzebny duży garnek?
Stworzenie jajek w koszulkach wymaga wywołania niewielkiego wiru w garnku. To nie jest jednak możliwe w naczyniach o mniejszej pojemności. Z tego powodu do ich przygotowania jest potrzebny większy garnek.
Czy przygotowywane po benedyktyńsku jajka są zdrowe?
Jajka po benedyktyńsku mogą być częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Same jajka zawierają wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak witaminy B12, A czy D. Zawierają również składniki mineralne oraz bardzo cenne białko. Takie śniadanie jest też sycące i ma stosunkowo wysoką zawartość odżywczą. Warto pamiętać też o tym, że danie tego typu możesz modyfikować, np. ograniczając ilość tłuszczu poprzez używanie zamienników. To pozwoli Ci na lepsze dostosowanie posiłku do diety. Jajka po benedyktyńsku są więc naprawdę dobrym pomysłem na śniadanie.
.jpg)