Jajka po benedyktyński są amerykańską potrawą powstałą w XIX-wieku. To doskonały pomysł na wykwitnę, ale zarazem dość proste w przygotowaniu śniadanie. W tym przepisie znajdują się jajka gotowane w koszulkach do przygotowania których konieczny będzie duży i wygodny garnek.
Co jest potrzebne do jajek po benedyktyńsku?
- 4 plastrów boczku
- 4 kromki chleba żytniego
- 1 łyżka octu winnego
- 6 jajek
- Szczypiorek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżkę zimnej wody
- Sól i pieprz
Jak przygotować jajka po benedyktyńku?
Rozpocznij od przygotowania sosu.
Jak zrobić sos holenderski?
Przygotuj garnek oraz żaroodporną miseczkę. W garnku zagotuj wodę i umieść na nim miseczkę tak, żeby nie dotykała wody. Wbij do niej 2 żółtka, dodaj wodę, sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz.
Ubijaj wszystkie składniki rózgą, aż sos zrobi się gęsty. Powoli dodawaj do niego roztopione masło, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy będzie gładki. Miseczkę z sosem owiń ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.
Jak przygotować danie?
Na patelni grillowej ułóż plastry boczku i smaż je do czasu, aż się zarumienią i będą chrupiące. Na dużą, głęboką patelnię wlej wodę, doprowadź ją do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Zmniejsz ogień i wbij jajka tak, aby nie stykały się ze sobą.
Po 4 minutach wyjmij jajka z wody i osusz je delikatnie ręcznikiem. Białka jajek powinny być ścięte, a żółtka płynne. Kromki chleba umieść w tosterze i zrób z nich grzanki. Gdy będą już gotowe, umieść na każdej z nich plaster boczku, jajko, a na samym końcu polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje na ciepło.
Kiedy powstały jajka po benedyktyńsku?
Prawdopodobnie danie to powstało w latach 90. XIX-wieku. Wiadomo, że od 1897 roku pojawia się regularnie w amerykańskich książkach kucharskich. Prawdopodobnie potrawa została wymyślona w jednej z nowojorskich restauracji. Nazwa pochodzi zaś najprawdopodobniej od nazwiska jednego z gości.
Czy chleb można zamienić na bułeczki?
Tak, jak najbardziej. Jeśli preferujesz jajka podane na chrupiących, świeżych bułeczkach, możesz wybrać właśnie je. Pamiętaj, że w kuchni nie ma wielu sztywnych zasad i większość przepisów możesz dopasować do swoich potrzeb.
Czemu do jajek w koszulkach jest potrzebny duży garnek?
Stworzenie jajek w koszulkach wymaga wywołania niewielkiego wiru w garnku. To nie jest jednak możliwe w naczyniach o mniejszej pojemności. Z tego powodu do ich przygotowania jest potrzebny większy garnek.