Patelnia NATUR 28 cm z powłoką ceramiczną
Jajka sadzone z mortadelą to przepis na śniadanie o ciekawej formie. Do jego przygotowania będą potrzebne tylko najbardziej podstawowe składniki. Przyrządzisz je naprawdę szybko, dlatego to idealny pomysł na pożywne danie przed wyjściem do pracy. Wykorzystaj do stworzenia go wygodną patelnię.
Co jest potrzebne na jajka sadzone z mortadelą?
- 4 plastry mortadeli ze skórką
- 40 g masła klarowanego
- 4 jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- sól wg. uznania
Podane składniki wystarczą na danie dla 2 osób.
Jak przygotować jajka sadzone z mortadelą?
Zacznij od rozgrzania na patelni niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie podsmaż na nim plastry mortadeli, tak aby zwinęły się, tworząc „miseczki”. Zdejmij je na bok i odsącz na papierze kuchennym. Na tym samym tłuszczu usmaż jajka sadzone.
Zaczekaj, aż białko się zetnie, a następnie ostrożnie przełóż je do „miseczek”. Jeśli jest taka konieczność, podgrzej je delikatnie. Szczypiorek posiekaj i posyp nią danie. Wyłóż jajka na półmisek podając jako przystawkę bądź dodaj do warzyw, ryżu czy makaronu. Sól podawaj osobno, w niewielkim naczyniu, tak aby każdy mógł doprawić sobie danie do smaku według uznania.
Czym jest mortadela?
Mortadela to rodzaj włoskiej parzonej kiełbasy, zazwyczaj o dużej średnicy, którą wykonuje się z mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego z dodatkiem 20% słoniny), przypraw oraz ewentualnych dodatków, np. z pistacji. Wywodzi się z Bolonii. Często podaje się ją jako wędlinę. Powstała około XV w.
Jaką patelnię wykorzystać do stworzenia jajek sadzonych z mortadelą?
Aby stworzyć takie śniadanie, wykorzystaj patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu kawałki mortadeli nie będą przyklejać się do jej powierzchni, a samo przygotowanie śniadania będzie szybsze i sprawniejsze. Dobrym pomysłem jest też wybranie patelni o cieńszym dnie.
Czym zastąpić szczypiorek?
Jeśli nie posiadasz szczypiorku możesz zastąpić go natką pietruszki, bazylią lub nawet miętą, jeśli przepadasz za jej świeżym smakiem. Taki dodatek wpływa nie tylko na smak, ale również prezentację całego dania. Odrobina zielonego koloru sprawia, że chętniej się po nie sięga.