Czy wiesz, jak grillować, by uzyskać jak najlepszy smak dań? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, aby gotować na powietrzu w sposób bezpieczny i efektywny. Na co koniecznie musisz zwrócić uwagę i jakie akcesoria kuchenne mogą Ci się przydać?
Grillowanie to dobra zabawa, nie tylko dla doświadczonych
Grillowanie pozwala nie tylko na przygotowanie smacznych posiłków, ale to również okazja do dobrej zabawy i czasu spędzonego w gronie bliskich. Podstawowy sprzęt, nieco chęci i kilka świeżych składników pozwoli Ci na przygotowanie prawdziwej uczty. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia, aby zacząć – to jest prostsze, niż może się wydawać. Warto jednak pamiętać o kilku aspektach. Dowiedz się, jak grillować zdrowo i bezpiecznie.
Jakie akcesoria przydadzą Ci się do grillowania?
Do grillowania na pewno przydadzą Ci się takie akcesoria, jak widelec kucharski, szczypce i łopatka. Stawiaj na produkty odporne na działanie wysokich temperatur, np. wykonane ze stali nierdzewnej. Warto zaopatrzyć się również w termometr do mięsa – dzięki niemu sprawdzisz, czy stek jest już na 100% gotowy. Możesz kupić też maty grillowe, tacki aluminiowe, szczotkę do czyszczenia grilla, pędzelek silikonowy do nakładania marynaty i patyczki do szaszłyków – drewniane lub stalowe.
Jak rozpalić grill węglowy?
Choć dostępne są grille gazowe, których rozpalanie to błahostka, to większość osób w dalszym ciągu korzysta z grilla węglowego. Odpalenie go czasem bywa wyzwaniem, jednak jeśli odpowiednio się przygotujesz, nie będzie to trudne. Zacznij od przygotowania brykietu lub węgla drzewnego, rozpałki, zapałek lub zapalarki, opcjonalnie papieru lub suchej tektury oraz akcesoriów np. szczypiec do układania węgla.
Na dnie grilla uformuj kopczyk lub stożek z węgla. W jego centralnym miejscu ułóż 2-3 kostki rozpałki. Pamiętaj, aby węgiel nie był zbyt ściśnięty – pomiędzy kawałkami musi być możliwość cyrkulacji powietrza. Gazety lub papier uformuj w ruloniki i umieść je wokół rozpałki.
Podpal rozpałkę i pozwól, aby ogień „złapał” kilka kawałków węgla. Nie przykrywaj grilla! Możesz lekko wachlować rusz, ale nie rób tego zbyt mocno, ponieważ możesz w ten sposób ugasić ogień. Gdy żar będzie równomierny, ułóż na górze ruszt i zaczekaj chwilę, aby się rozgrzał – wówczas możesz rozpoczynać grillowanie.
Jak długo należy rozgrzewać grill?
Czas nagrzewania grilla zależy od tego rodzaju, mocy i konkretnego egzemplarza. Grill węglowy będzie gotowy, gdy brykiet lub węgiel pokryje się cienką warstwą szarego popiołu, przestanie też mocno płonąć. Zwykle to ok. 20-30 minut. Grill gazowy wymaga zwykle 10-15 minut rozgrzewania, a elektryczny ok. 5-10 minut.
Przed rozpoczęciem grillowania warto zrobić tzw. test dłoni. Umieść ją ok. 10 cm nad rusztem i sprawdź, jak długo możesz utrzymać w ten sposób rękę bez poczucia parzenia. Do 2-3 sekund oznacza mocno rozgrzany grill, idealny do smażenia steków, 4-5 sekund to średnia temperatura, idealna na kiełbaski, a 6-8 sekund oznacza idealną temperaturę do ryb i serów.
Jak przygotować mięso na grilla?
Choć w sklepach są dostępne gotowe zestawy mięsa na grilla, warto przygotować je samodzielnie – nie jest to trudne, a pozwoli Ci na stworzenie znacznie zdrowszego posiłku. Zacznij od wybrania odpowiednich kawałków. Stawiaj na świeże, wysokiej jakości mięso. Nie powinno być zbyt chude. Dobrze sprawdzi się np. karkówka wieprzowa, udka i podudzie z kurczaka, stek wołowy, żeberka, kaszanka czy kiełbaski.
Mięso podziel na odpowiednie porcje. Kawałki nie powinny być grubsze, niż ok. 1,5-2 cm. Spróbuj przygotować je tak, aby były podobnej wielkości. Drobne kawałki możesz na koniec nabić na patyki od szaszłyków.
Przygotuj również marynatę. Przepisów na takowe jest naprawdę wiele i to, jaki wybierzesz, zależy od Ciebie. Zwykle łączy ona w sobie jakiś tłuszcz (np. olej rzepakowy), kwas (np. sok z cytryny) i przyprawy (np. czosnek, papryka, tymianek). Czasem dodaje się również sos sojowy czy miód. Mięso marynuj co najmniej 2-3 godziny przed grillowaniem, a najlepiej przez całą noc.
Mięso wyjmij z lodówki około 30-60 minut przed grillowaniem. Powinno mieć temperaturę pokojową, nim zaczniesz je grillować. To pozwoli Ci uzyskać najlepszy efekt. Pamiętaj, aby nie nacinać mięsa – to sprawi, że straci na soczystości!
Jak przygotować do grillowania inne składniki?
Na grilla możesz przygotować takie warzywa, jak:
- cukinie,
- bakłażany,
- papryki,
- cebulę,
- kukurydzę,
- ziemniaki w łódeczkach.
Dobrze sprawdzają się też pieczarki. Możesz je przygotować, marynując je w oleju z przyprawami, a następnie zapiekać na tackach aluminiowych lub jako szaszłyki. Ziemniaki i kukurydzę możesz wcześniej podgotować, jeśli masz taką możliwość. Ryby, takie jak łosoś, halibut czy pstrąg możesz grillować w całości z kawałkami cytryny lub jako filety. Nie odwracaj ich zbyt często! Pamiętaj, aby jej powierzchnię posmarować wcześniej oliwą.
Na grillu możesz przygotować też sery, np. fetę, halloumi, czy camembert. Te o twardszej strukturze możesz zapiekać bezpośrednio na ruszcie. Inne warto owinąć w folię aluminiową. Nie musisz ich dodatkowo przyprawiać, jeśli nie chcesz.
Grillować można również owoce, np. ananasa, jabłka czy banany. To świetny pomysł na deser!
Jakie są najpopularniejsze błędy przy grillowaniu?
Istnieje kilka błędów, których należy się wystrzegać, a które są często popełniane, zwłaszcza przez niedoświadczone osoby. Dlatego warto o nich pamiętać, aby ich nie powtarzać. Jednym z nich jest grillowanie nad ogniem, zamiast nad żarem. W ten sposób przypalisz mięso z zewnątrz, a w środku dalej pozostanie surowe. W ten sposób mogą wytworzyć się również szkodliwe substancje na powierzchni mięsa.
Pamiętaj, aby mięso układać wyłącznie wtedy, gdy grill będzie dobrze rozgrzany, a w trakcie nie nakłuwaj go widelcem. Sól je też dopiero po upieczeniu, aby nie wyciągnąć z mięsa wody. Uważaj również na zbyt częste odwracanie mięsa – warto dać mu się najpierw przypiec z jednej strony.
Grilluj wygodnie z marką Gerlach
Grillowanie z marką Gerlach może być wygodniejsze, niż myślisz! Wykorzystaj nasze akcesoria, zastawę stołową czy naczynia termiczne i stwórz niezapomniane spotkanie z bliskimi. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom czas spędzony przy grillu będzie owocował w wiele smacznych dań.