Zestaw sztućców 68 szt. połysk ONDA
Czy wiesz, jak podać ananasa? Ten owoc jest dla wielu wciąż dość egzotyczny, dlatego podawanie go może wydawać się trudne. Tak naprawdę jednak to bardzo wdzięczny przysmak, który możesz szybko i ładnie podać dla bliskich oraz w trakcie różnorodnych wydarzeń.
Ananas – to musisz o nim wiedzieć
Ananas wywodzi się z Ameryki Południowej. Naturalnie porasta rejon Brazylii, Paragwaju i Argentyny. Pod jego skórką kryje się żółty, słodki miąższ, bogaty w witaminę C, błonnik i antyoksydanty. Spożywanie go wspiera trawienie i może działać przeciwzapalnie. Ma orzeźwiający smak, co sprawia, że wiele osób chętnie podaje go do sałatek, czy deserów. Dobrze łączy się również z mięsami. Dawniej był w Europie uznawany za symbol luksusu przez wzgląd na jego trudną dostępność.
Jak podać ananasa?
Ananasa możesz podać na wiele różnych sposobów. Wystarczy go obrać i pokroić na plasterki, które położysz na eleganckim półmisku, do czego przyda się np. wysokiej jakości porcelana. Tak podany, świetnie sprawdzi się jako deser dla bliskich. Jeśli chcesz podać go w trakcie przyjęcia, możesz pokroić go w kostkę i podać w większej salaterce wraz z innymi owocami. Możesz również nabijać kostki na wykałaczki, tworząc słodkie, owocowe koreczki. Niektórzy podają go również jako kostki lodu lub jako… łódeczkę.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:Jak podać owoce na stół?
Jak zrobić kostki lodu z ananasa?
Kostki lodu z ananasa możesz przygotować na kilka różnych sposobów. Tutaj polecimy dwa. Po pierwsze, możesz po prostu pokroić owoce w kostkę, a następnie zamrozić. Tak podane, sprawdzą się idealnie jako dodatek do lodów, czy soków owocowych. Innym dobrym pomysłem jest zblendowanie owocu, a następnie przelanie powstałej pulpy do foremek na lód. Po zamrożeniu możesz wykorzystywać kostki do schładzania różnego rodzaju napojów. Będą się doskonale prezentować, jeśli wykorzystasz karafki z idealnie przezroczystego szkła.
Jak podać ananasa w formie łódeczki?
Przekrój ananasa na pół, a następnie na ćwiartki. Wnętrze delikatnie wydrąż, krojąc miąższ w dowolny sposób. Na powstałych skórkach podawaj ananasa. Możesz dodać do niego miętę, lub kawałki arbuza. Możesz też naciąć miąższ i pozwolić gościom bądź rodzinie delikatnie odkrajać takie kawałki owocu, na jaki mają ochotę.
Jak podać ananasa jako napój?
Ananasa zblenduj, a następnie połącz z innymi, wybranymi płynami. Możesz rozcieńczyć pulpę wodą, lub dodać ją do dowolnych innych soków. Aby go podać, sięgnij po wysokie, przejrzyste szklanki. Możesz dodać do nich szklaną rurkę i ozdobić je np. kawałkami owoców, czy kryształkami cukru.
Do podania tego owocu może przydać się również inna zastawa szklana niż same szklanki. Smak ananasa łączy się dobrze z niektórymi alkoholami, takimi jak gin, czy whisky. Przygotowanego drinka możesz podać, używając kieliszki wykonane z wysokiej jakości bezołowiowego szkła kryształowego. Pamiętaj jednak, że napoje alkoholowe mogą spożywać tylko osoby powyżej 18 roku życia.
Podaj ananasa z grilla!
Ananas wyśmienicie smakuje również wtedy, gdy podasz go z grilla. Pokrój go w nieco grubsze plastry na kształt steków, a następnie grilluj go w dowolny sposób. Możesz użyć do tego również patelni z karbowaną powierzchnią. Tak przygotowany, może być podawany do mięs, czy nawet do sałatek.
Jakie dania z ananasem można przygotować?
Istnieje wiele ciekawych dań z ananasem, które możesz przygotować dla swoich bliskich. Oto kilka z nich:
- kurczak w sosie słodko-kwaśnym – danie zainspirowane kuchnią azjatycką, do której dodaje się między innymi ananasa, ocet i cukier;
- pizza hawajska – przez niektórych nielubiana, przez innych uwielbiana, wzbudza kontrowersje w kuchennym świecie;
- sałatka z ananasem, kurczakiem i rukolą – lekka propozycja dania na letni dzień;
- szaszłyki z krewetkami i ananasem – słodko-słone połączenie, idealnie dla miłośników owoców morza;
- tarta anansowo-kokosowa – deserowa tarta z kremem kokosowym oraz dodatkiem ananasa. To połączenie smaków Cię zachwyci!
W ten sposób podany ananas na pewno będzie doskonałym połączeniem i sprawi, że ten owoc będzie częściej towarzyszył Ci w kuchni.
Czy ananas może wywołać alergie?
Tak, jak właściwie każdy rodzaj żywności, ananas może wywołać alergię. Jest to jednak stosunkowo rzadkie. Należy jednak pamiętać o tym, że owoc ten w swoim składzie zawiera bromelainę. Jest to enzym, który może powodować podrażnienia w jamie ustnej. Dlatego też jedząc ananasa możesz odczuwać nieprzyjemne mrowienie, czy pieczenie, co w efekcie może powodować obrzęk. To jednak niekoniecznie musi być reakcja alergiczna.
Jeśli jednak czujesz, że ananas powoduje u Ciebie obrzęk języka i gardła, wysypkę skórną lub problemy z oddychaniem zrezygnuj z jego spożywania. Warto wiedzieć, że po poddaniu ananasa obróbce cieplnej część jego białek ulega przemianą, dlatego może okazać się, że np. alergik może spożywać kupne soki z ananasa czy anansowe ciasta.
Jak długo można przechowywać ananasa?
Ananas po zakupie może być przechowywany do 5-6 dni, jeśli nie jest zbyt dojrzały i jeśli trzymasz go w lodówce. Po pokrojeniu przechowuj go w schłodzonym miejscu przez 3-4 dni, najlepiej używając do tego szczelnego pojemnika. Oczywiście po pokrojeniu, kawałki owocu możesz zamrozić. Tak przygotowane, mogą być trzymane przez 6-12 miesięcy.
Sprawdź również, jakie sztućce mamy w ofercie!
.jpg)

.jpg)
_2.jpg)