Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Mleko migdałowe posiada niezwykły smak. Nadaje się doskonale jako dodatek przy pieczeniu deserów, jako mleko do kawy, czy płatków śniadaniowych. Jest świetną alternatywą dla wegan jak i osób, które nie mogą spożywać nabiału z przyczyn zdrowotnych.
Mleko migdałowe to skarbnica wapnia, potasu, selenu, żelaza, witamin B, E oraz białka – zawiera go więcej, niż tradycyjne krowie mleko.
Co będziemy potrzebować?
- 1 szklanka blanszowanych migdałów
- 4 szklanki wody mineralnej
- 2,5 łyżki syropu z agawy
Jak przygotować mleko migdałowe?
Blanszowane migdały zalewamy 3 szklankami wody mineralnej i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień, miękkie migdały są gotowe do zblendowania.
Blendujemy migdały z wodą, w której się moczyły, oraz z syropem z agawy. Na sitku kładziemy kilka warstw gazy. Przelewamy mleko. Do mleka dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, mieszamy. Mleko przechowujemy w szklanej butelce w lodówce.