Czy wiesz, jak przygotować owsiankę na mleku tak, aby zawsze była smaczna i pożywna? To pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Zobacz, jak krok po kroku ją przygotować.
Owsianka na mleku – dlaczego to dobry pomysł na śniadanie?
Owsianka na mleku zapewni Twojemu organizmowi dawkę węglowodanów i białka, potrzebnych w ciągu dnia. Dzięki temu zapewnisz swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii. Owsianka zapewnia też poczucie sytości na stosunkowo długi czas. Ponadto jest prosta i szybka w przygotowaniu, co w przypadku porannego posiłku jest dla wielu osób niezmiernie istotne.
Z jakich składników przygotowuje się owsiankę na mleku?
Podstawą do stworzenia owsianki na mleku są płatki owsiane oraz mleko (mogą być również roślinne zamienniki). Postaraj się wybrać produkty pochodzenia ekologicznego, które są zwykle nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze dla organizmu. Staraj się unikać cukru, za to możesz dodać do swojej owsianki ulubione dodatki.
Na przykład, owsianka na mleku doskonale sprawdzi się z takimi produktami jak:
- jagody (borówki, truskawki itd.);
- banany;
- masło orzechowe;
- kakao (naturalne, bez cukru);
- dowolne suszone owoce.
Proporcje składników możesz dobrać samodzielnie, dopasowując danie do swoich własnych preferencji oraz nawyków żywieniowych. Staraj się różnicować dodatki. Dzięki temu prosta owsianka przez długi czas będzie nie tylko smacznym. Poniżej znajdziesz przykładowy przepis oraz sposób przygotowania tego dania.
Proporcje składników na owsiankę na mleku
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- Pół łyżki cukru
- Garść wiórek kokosowych
- Garść malin
- Garść jagód
- Garść rodzynek
Jak przygotować owsiankę na mleku z płatków owsianych górskich?
Do rondelka wsyp płatki owsiane górskie wraz z rodzynkami i zalej je mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia, jednocześnie często mieszając.
Zmniejsz ogień i gotuj owsiankę przez ok. 15 minut, do momentu aż będzie miękka.
Owsiankę jest dość gęsta, dlatego w trakcie gotowania warto ją mieszać, aby zapobiec przypaleniu.
Gotową owsiankę możesz doprawić cukrem i wymieszać.
Podawaj owsiankę na mleku w miseczce z dodatkiem wiórek (lub płatków) kokosowych, malin oraz jagód.
Czy owsiankę można przygotować na wodzie?
Tak, jednak nie będzie ona zbyt smaczna. Płatki owsiane nie mają zbyt mocnego smaku, dlatego też wykorzystana płynna baza jest w ich przypadku niezwykle istotna. Zmieniając ją, wpłyniesz na smak całego dania. Dlatego też staraj się unikać samej wody. Za to możesz różnicować smak również poprzez używanie mleka krowiego oraz różnorodnych zamienników roślinnych.
Jak przygotować gotową mieszankę z płatkami?
Jeśli chcesz, możesz przygotować swój własny śniadaniowy mix. Do płatków owsianych dodaj ulubione dodatki, np. orzechy i suszone owoce. Następnie przełóż wszystko do szczelnie zamykanego pojemnika i wykorzystuj na śniadanie. To znacznie przyśpieszy czas przygotowania śniadań i jednocześnie sprawi, że owsianka będzie po prostu smaczniejsza. Możesz również stworzyć kilka mieszanek i stosować je zamiennie.
Pamiętaj, aby do tego typu mieszanki używać wyłącznie suchych składników! Takie dodatki, jak świeże owoce, czy masło orzechowe należy dodać w trakcie przygotowania dania.