ASSIST Sekator dwuręczny kowadełkowy
Czy wiesz, kiedy przycinać czereśnie? Dowiedz się, na co koniecznie należy zwrócić uwagę. Ten zabieg pielęgnacyjny może w znacznym stopniu poprawić stan zdrowia rośliny i zwiększyć plony. Jednak wymaga to dowiedzenia się, jaki schemat cięcia czereśni jest najlepszy.
Dlaczego warto przycinać czereśnie?
Cięcie czereśni to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, który może pomóc zwiększyć plony. Pozytywnie wpływa on na stan zdrowia rośliny, pomaga zachować jej odpowiedni pokrój, a słońce dociera do każdego zakamarka korony. Takie drzewo jest też łatwiejsze w ogólnej „obsłudze”, zarówno jeśli chodzi o pielęgnację w ciągu roku, jak i łatwość dokonywania zbiorów. W końcu łatwiej zebrać czereśnie z drzewa, które zostało poprowadzone tak, aby korona była rozłożysta, a nie wysoka.
Kiedy przycinać czereśnie?
Czereśnie w Polsce najlepiej przycinać zaraz po zbiorach, zależnie od odmiany drzewa. Zazwyczaj jest to koniec lipca i początek sierpnia. Jeśli jednak lato jest suche i gorące możesz wykonać to zadanie również na początku września. Nieco inaczej jest jednak w przypadku młodych roślin, które przez pierwsze trzy lata warto przycinać na wiosnę, aby odpowiednio ukształtować koronę.
Jakie narzędzia przygotować do przycinania czereśni?
Narzędzia ogrodowe są potrzebne każdemu, kto chce w odpowiedni sposób zadbać o swoje rośliny. Pozwalają one na wygodę pracy i zapewniają odpowiedni poziom bezpieczeństwa. Do przycinania czereśni na pewno będzie Ci potrzebny sekator, dzięki któremu przytniesz większość gałęzi. Warto zaopatrzyć się w dwa: jedno- i dwuręczny. Jeśli posiadasz stosunkowo młode drzewko to będą wystarczające narzędzia, jednak do starszych może przydać się również piła.
Poza tym warto mieć przy sobie rękawiczki i okulary ochronne. Nie zapomnij również o taczce lub wiadrze oraz maści na rany drzewa.
Schemat cięcia czereśni młodych
Po posadzeniu drzewka, cięcie czereśni powinno być dość mocne. Należy przyciąć przewodnik, czyli najważniejszy konar, na wysokości ok. 70-90 cm nad ziemią, aby pobudzić wzrost pędów bocznych. Jeśli roślina ma bardzo nisko osadzone pędy, należy usunąć te, które znajdują się poniżej 50-60 cm nad ziemią.
W drugim roku należy wybrać ok. 3-4 najmocniejsze pędy, które wyrastają równomiernie wokół przewodnika. Skróć je o ok. 1/3 długości, by pobudzić ich wzrost. Główny pęd przytnij oj. 70-80 cm powyżej najwyższego konaru, by wymusić na roślinie utworzenie kolejnego piętra. W kolejnym roku powtarzaj zadanie, pozwalając drzewku stopniowo się rozrastać.
Jak przycinać czereśnie dorosłe?
Gdy drzewo jest już dorosłe i nie rozwija się tak gwałtownie, jak młode, cięcie czereśni powinno skupić się na „oczyszczeniu” korony. W pierwszej kolejności należy usunąć suche i chore pędy, aby nie stanowiły źródła infekcji. Następnie należy przejść do prześwietlania korony: usunięcia krzyżujących się pędów, tych, które rosną w zbyt mocnym zagęszczeniu czy rosną do środka. Starsze konary możesz stopniowo odmładzać, usuwając 1-2 rocznie. Ponadto warto zadbać o nadanie roślinie odpowiedniego, schludnego pokroju.
Przycinanie czereśni: zasady higieny
Przycinając czereśnie warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach higieny. Przede wszystkim cięcie wykonuj odpowiednimi narzędziami. Powinny być ostre i czyste, pozbawione rdzy. Ważne jest to, aby poddać je dezynfekcji nie tylko przed rozpoczęciem pracy, ale również po przycięciu chorych gałęzi i w przypadki zmiany rośliny.
Do cięcia wybieraj dni suche i pogodne, tak aby rany miały możliwość zasklepienia się, nim spadnie deszcz. Pamiętaj też, aby nie zostawiać „kikutów”. Większe rany – powyżej 2-3 cm średnicy – zabezpieczaj za pomocą maści ogrodniczej. Pamiętaj też, aby ciąć gałęzie pod kątem tak aby w razie deszczu woda spływała z przyciętych fragmentów.
Dlaczego nie przycina się czereśni zimą?
Czereśnie to drzewa pestkowe, które przez swoją naturę są szczególnie wrażliwe na infekcje w okresie spoczynku. Dlatego też należy unikać przycinania w tym czasie tego typu roślin. Drzewo przycięte w tym okresie może zachorować np. na srebrzystość liści lub na raka bakteryjnego. Warto też wiedzieć, że rany czereśni powstałe zimą po prostu bardzo wolno się goją, co w znaczącym stopniu osłabia drzewo.
Jakie są formy prowadzenia czereśni?
Czereśnię można formować na wiele sposobów, jednak najczęściej stawia się na jedną z dwóch. W ogrodach zwykle można spotkać te o koronie naturalnej, swobodnej. Drzewo zachowuje wówczas naturalny, lekko rozłożysty pokrój. Ponadto taka roślina nie rośnie mocno w górę, co ułatwia np. zbieranie owoców.
Korona stożkowa z kolei posiada jeden główny przewodnik, z którego wypuszcza na boki piętra. W ten sposób zapewnia się lepszą przewiewność i łatwiejszy dostęp światła do owoców. Dobrze sprawdza się w sadach profesjonalnych.
Istnieją też inne sposoby na formowanie rośliny, np. korona wrzecionowa, czy tzw. slender spine.
Pamiętaj o przycinaniu czereśni!
Przycinanie czereśni to zabieg stosunkowo prosty i tak naprawdę niezbyt czasochłonny, zwłaszcza jeśli się do niego przygotujesz i masz już pewną wprawę. Dlatego naprawdę warto pamiętać o nim regularnie, aby poprawić stan swoich drzew oraz zapewnić sobie jak największe zbiory. Zawsze zwracaj jednak uwagę na higienę tego typu działań, aby uniknąć powikłań chorobowych po stronie rośliny.