Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską jest wyborną propozycją, którą podasz zarówno na obiad, na kolacje, jak i zrobisz z nią pyszne kanapki do pracy czy nawet w podróż. Przygotuj brytfannę, potrzebne przyprawy i przygotuj ją dla siebie i swoich bliskich! Przepis został opracowany przez Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na łopatkę wieprzową w ziołach z szynką?
- 1 kg łopatki wieprzowej
- świeża bazylia, mięta, pietruszka i szczypiorek (mały pęczek)
- 3 ząbki czosnku
- mały świeży imbir
- 50 g szynki parmeńskiej (3-4 plastry)
- 50 ml oliwy z oliwek (zamiennie olej rzepakowy)
- 300 ml białego, wytrawnego wina
- łyżeczka cukru
- 3 cebule białe
- Sól i pieprz
Jak przygotować łopatkę wieprzową w ziołach z szynką parmeńską?
Świeże zioła posiekaj drobno na deseczce, używając tasaka NATUR. Czosnek i imbir posiekaj i wymieszaj z kilkoma kroplami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Obtocz mięso w ziołach, a następnie odstaw je na 3 godziny do lodówki.
Następnie wyjmij mięso, oczyść je z ziół i odstaw do pojemnika. Pokrój w paseczki szynkę parmeńską i wymieszaj z przygotowaną wcześniej mieszanką ziół. Łopatkę lekko posól i popieprz, a następnie natnij ją, tworząc głęboką sakiewkę (tzw. miejsce na farsz). Do środka włóż mieszankę ziół i szynki, wypełniając przestrzeń w całości. Na koniec przygotowania dania do smażenia wykorzystaj połówkę cytryny, aby skropić mięso i posyp je szczyptą płatków chili.
Rozgrzej brytfannę Gerlach i dodaj do niej oliwę. Łopatkę obsmaż na złoto z każdej strony. Następnie zalej ją 200 ml wina i redukuj je przez ok. 3 minuty. Gdy to zrobisz, dolej 500 ml wody bądź bulionu warzywnego. Do mieszanki dodaj łyżkę cukru oraz dwie cebule pokrojone w ćwiartki.
Duś mięso pod przykryciem. W trakcie staraj się nie otwierać brytfanny. Pozostałą część wina i wody dodaj poprzez specjalnie przeznaczony do tego aromatyzer, który umożliwia uzupełnianie płynów w trakcie duszenia. Dzięki temu sprawisz, że mięso będzie soczyste i miękkie, ponieważ ograniczysz bezpośredni dostęp do świeżego powietrza. Proces duszenia powinien zająć ok. 90 minut na wolnym ogniu.
Potrawę możesz podać z ryżem bądź kaszą gryczaną z dodatkiem szpinaku i pomidorków koktajlowych.
Jaką łopatkę wieprzową wybrać?
Wybierając łopatkę wieprzową postaw na jak najświeższe mięso, najlepiej ekologicznego pochodzenia. Dzięki temu nie tylko postawisz na lepszy smak, ale również pomożesz dbać o zrównoważone prowadzenie gospodarstw rolnych. Pamiętaj, że zwłaszcza mięso wieprzowe zawsze powinno pochodzić ze sprawdzonego, przebadanego źródła!
Jak podawać łopatkę wieprzową w ziołach?
Łopatkę możesz podać na eleganckiej porcelanie, np. wykładając ją na półmisek. Dobrze sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, lub jako lunch. Wówczas danie możesz zapakować do wygodnego pojemnika.
Dlaczego warto mieć brytfannę w domu?
Brytfanna to wygodne naczynie, które doskonale sprawdza się do przygotowywania większych porcji dań, czy też różnego rodzaju szynek, zapiekanek itd. Zazwyczaj może być również użytkowana w piekarniku, a część modeli posiada tzw. aromatyzer, dzięki któremu można do środka dodać różne rodzaje płynów (wino, bulion, wodę itd.). To pozwala na stworzenie aromatycznych i doskonale wilgotnych dań. Brytfanna jest więc niezastąpiona dla każdego miłośnika gotowania.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.