Makaron świderki z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki i smaczny obiad. Aby go urozmaicić, wybierz kolorowy makaron, który sprawi, że nawet najmłodsi nie oprą się temu daniu. Przygotuj wygodny garnek z systemem odcedzania, aby uczynić cały proces jeszcze wygodniejszym.
Co jest potrzebne na makaron świderki z kurczakiem i warzywami?
- 120 g makaronu świderki
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- ¼ ogórka zielonego
- 1 łyżeczka zielonego pesto
- 1 łyżeczka posiekanej, świeżej pietruszki
- Sól i pieprz
Jak przygotować makaron świderki z kurczakiem i warzywami?
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedź go i odstaw na bok. Obierz marchewkę, pomidora i ogórka. Marchewkę zetrzyj na tarce, pomidora i paprykę pokrój w kostkę. Ogórek przekrój na pół, a następnie pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w paski.
Do miski dodaj warzywa, pesto oraz mięso i delikatnie wymieszaj. Następnie, dodaj makaron, sól, pieprz, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
Aby wygodnie pokroić warzywa, użyj noża szefa kuchni SMART GRANIT.
Jaką pierś z kurczaka wybrać?
Postaraj się wybrać pierś z kurczaka ekologicznego pochodzenia. Będzie ona droższa, ale jednocześnie zdrowsza. Ponadto wybierając takie produkty, wspierasz zrównoważoną gospodarkę, dbając o planetę.
Jak zrobić domowe pesto?
Domowe pesto możesz przygotować ze startego parmezanu, ziół (np. bazylii) oraz oleju. Składniki należy wymieszać ze sobą, tworząc gęstą pastę i doprawiając solą i pieprzem do smaku. To naprawdę proste – nie musisz więcej kupować pesto!
Czy czerwoną paprykę można zastąpić żółtą?
Tak, możesz zastąpić czerwoną paprykę żółtą. Wówczas danie nabierze kolorów. Ma ona jednak nieco inny smak, dlatego najlepiej po prostu wybrać swoją ulubioną.