Składniki:
- 200 g makaronu penne
- Kilka szparagów
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g wędzonego łososia
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka serka Mascarpone
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól, pieprz
Jak przygotować makaron z wędzonym łososiem i szparagami?
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedź. Do gotowania polecamy m.in. garnki Gerlach MODEL z dwoma rodzajami sitek w pokrywkach, które ułatwiają odcedzanie. Przygotuj szparagi, odcinając białą część łodygi. Dokładnie je umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe, wyjmij je z garnka i pokrój na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię np. Gerlach MONOLIT, a następnie na oleju podsmaż cebulę. Kiedy już zmięknie, dodaj masło, kawałki wędzonego łososia, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i smaż przez 2 minuty.
Do garnka z makaronem wlej śmietanę, sok z cytryny i dodaj szparagi, serek Mascarpone, a także zawartość patelni. Umieszczone w naczyniu składniki gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie makaron z wędzonym łososiem i szparagami przełóż na talerze i podawaj na ciepło.