Makaron z wędzonym łososiem i szparagami to pomysł na sezonowy obiad, który jest szybki i smaczny zarazem. Najlepiej przygotować go właśnie w sezonie, kiedy to łatwo dostać świeże warzywa najwyższej jakości. Do przygotowania dania na pewno przyda Ci się wygodna patelnia oraz średniej wielkości garnek. Odpowiednie naczynia wysokiej jakości ułatwiają codzienne gotowanie i pozwalają na zaoszczędzenie energii.
Co jest potrzebne na makaron z wędzonym łososiem i szparagami?
- 200 g makaronu penne
- Kilka szparagów
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g wędzonego łososia
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka serka Mascarpone
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól, pieprz
Jak przygotować makaron z wędzonym łososiem i szparagami?
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedź. Do gotowania polecamy m.in. garnki MODEL z dwoma rodzajami sitek w pokrywkach, które ułatwiają odcedzanie. Przygotuj szparagi, odcinając białą część łodygi. Dokładnie je umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe, wyjmij je z garnka i pokrój na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię np. MONOLIT, a następnie na oleju podsmaż cebulę. Kiedy już zmięknie, dodaj masło, kawałki wędzonego łososia, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i smaż przez 2 minuty.
Do garnka z makaronem wlej śmietanę, sok z cytryny i dodaj szparagi, serek Mascarpone, a także zawartość patelni. Umieszczone w naczyniu składniki gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie makaron z wędzonym łososiem i szparagami przełóż na talerze i podawaj na ciepło.
Dlaczego warto wybrać garnki z systemem odcedzania?
System odcedzania jest bardzo wygodnym udogodnieniem w garnkach. Pozwala na sprawnie wylanie wody, bez konieczności brudzenia kolejnego naczynia. Tym samym nie tylko przyśpiesza pracę w kuchni, ale również sprawia, że gotowanie staje się bardziej ekologiczne – ograniczasz w ten sposób liczbę naczyń, które będą wymagały czyszczenia.
Czy muszę używać patelni, której nie można być w zmywarce?
Nie musisz! Większość patelni jest pokryta nieprzywierającą powłoką, która pod wpływem temperatury czy silnych detergentów może ulec zniszczeniu. Dlatego też zaleca się ręczne ich mycie. Jeśli jednak chcesz tego uniknąć, wybierz patelnie w całości wykonaną ze stali nierdzewnej 18/10.
Dlaczego szparagi są tak rzadko dostępne?
Szparagi to doskonały przykład sezonowych warzyw, które są dostępne w sklepach przez około 2-3 miesiące każdego roku. Jeśli więc nie możesz ich spotkać w ciągu roku, to właśnie może być powód.