Patelnia stalowa Prestige 24 cm
Omlet biszkoptowy to przepis na puszyste śniadanie. Już na samym początku, gdy zaczynasz przygotowania, warto włączyć piekarnik, aby ten się rozgrzał. Rozpocznij od ubicia piany z białek. Możesz zrobić to ręczne, jednak jest to wówczas bardzo męczące i czasochłonne, dlatego przyda się robot kuchenny. Do przygotowania omleta wykorzystaj również patelnię.
Co jest potrzebne na omlet biszkoptowy?
- 6 jajek
- 40 g mąki pszennej
- 40 g masła
- sól wg. uznania
Jak przygotować omlet biszkoptowy?
Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do niej żółtka, sól oraz mąkę. Następnie wymieszaj delikatnie, używając szpatułki.
Patelnię rozgrzej. Wylej na nią masę biszkoptową i trzymaj ją przez chwilę na ogniu, aby się ścięła. Na wierzch wyłóż masło i wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na ok. 8-10 minut, aż omlet się przyrumieni. Możesz podawać go na wytrawnie lub na słodko, np. z groszkiem, czy z dżemem. Będzie dobrze smakować również z bitą śmietaną. Smacznego!
Dlaczego warto przygotować omlet biszkoptowy?
Tak przygotowany omlet jest niezwykle puszysty. Zachwyca swoją konsystencją i sprawia, że śniadanie od razu staje się lepsze. Nie jest przy tym trudny w przygotowaniu – ubicie jaj zajmuje dosłownie chwilę.
Jak przyśpieszyć przygotowywanie omletu?
Aby przygotować omlet szybciej, warto wyciągnąć jajka wieczorem bądź też około 30 minut przed przygotowywaniem posiłku włożyć je do ciepłej wody. Ciepłe jajka szybciej się ubija, dzięki czemu proces przygotowywania dania będzie zdecydowanie sprawniejszy. Ponadto tak ubite białka mogą być nieco bardziej stabilne.
Co dodać do omleta biszkoptowego?
Omlet biszkoptowy możesz podać na słodko lub na słono. Jeśli przygotowujesz go w wersji słodkiej, ogranicz ilość dodawanej do jaj soli. Po przygotowaniu posmaruj go na wierzchu dżemem, czy dowolnym kremem kanapkowym. Możesz użyć również masła orzechowego i świeżych owoców. Jeśli chcesz podać go na wytrawnie użyj np. szynki, pomidorów, papryki, czy swojego ulubionego sera.