Szybkość gotowania to jedna z większych zalet kuchenek indukcyjnych. Płyta jest wygodna w użytkowaniu, ekonomiczna i łatwo utrzymać ją w czystości. Należy jednak pamiętać, że nie każdy garnek zostanie przez nią wykryty, dlatego warto sprawdzić to jeszcze przed zakupem.
Garnek na płytę indukcyjną powinien mieć idealnie płaskie dno oraz średnicę równą polu grzewczemu na kuchence (dno zwykle jest dość grube i zbudowane z kilku warstw). Tylko wtedy płyta wykryje naczynie i wytworzy zmienne pole magnetyczne (płyta nie włączy się, gdy średnica dna będzie mniejsza niż pole grzewcze). Dzięki temu szybko się nagrzeje, a Ty sprawnie przyrządzisz w nim swoją potrawę. Co ważne, kuchenka indukcyjna jest bezpieczna. Podczas gotowania płyta pozostaje chłodna, a zatem znika ryzyko przypadkowego poparzenia się.
Symbol płyty indukcyjnej
Naczynia na indukcję oznaczone są charakterystyczną ikoną w kształcie pętelek, symbolizujących cewkę indukcyjną. Ten symbol producenci umieszczają najczęściej na opakowaniu oraz na dnie garnka.
Obok symbolu płyty indukcyjnej, często pojawiają się inne, informujące np. o możliwości korzystania z garnków na innych kuchenkach (ceramicznych, halogenowych, gazowych, elektrycznych), w piekarniku czy zmywania w zmywarce.
Jak sprawdzić, czy garnek nadaje się na płytę indukcyjną?
Jeśli z jakichś przyczyn na Twoim naczyniu nie ma symboli stosowanych przez producenta, możesz samodzielnie zweryfikować, czy garnek sprawdzi się na kuchence indukcyjnej. Wystarczy, że do jego dna (po zewnętrznej stronie) przyłożysz magnes. Gdy Twój garnek ma właściwości ferromagnetyczne, magnes przyczepi się do naczynia, a Ty bez problemu ugotujesz smaczny obiad na swojej płycie grzewczej.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem garnków na indukcję?
Przed zakupem garnków na płytę indukcyjną warto zwrócić uwagę na uchwyty, zwłaszcza ich odporność na wysokie temperatury. Dzięki temu nie nagrzewają się i chronią przed poparzeniem. Istotne są również pokrywki, które powinny posiadać specjalny otwór, umożliwiający uchodzenie pary.
Rosnąca popularność płyt indukcyjnych sprawia, że na rynku jest coraz więcej garnków i patelni przeznaczonych do gotowania na tego rodzaju urządzeniach. Zwykle można używać ich także na innych kuchenkach, a nawet w piekarniku. Najczęściej naczynia na indukcję produkowane są ze stali nierdzewnej, która charakteryzuje się wytrzymałością i estetycznym wyglądem. Żeby jednak jak najdłużej służyły, warto o nie zadbać. Odpowiednia pielęgnacja i przechowywanie, zgodnie z zaleceniami producenta pozwoli cieszyć się nimi przez wiele lat.
Jakie garnki na indukcje Gerlach wybrać?
Jeśli szukasz wygodnych, stalowych garnków, które będą Ci służyć przez lata, sprawdź komplet AMBIENTE. Osoby, którym zależy zaś na wygodzie gotowania, powinny zwrócić uwagę na naczynia z powłoką nieprzywierającą, takie jak garnek NATUR. Z kolei dla osób, które preferują najwyższą jakość użytych materiałów, mogą zwrócić uwagę na garnki żeliwne z linii NATUR IRON.