Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Pieczony bakłażan z sosem kawowym to ciekawe danie wegańskie, które jest niezwykle aromatyczne i idealnie nadaje się na spotkania z bliskimi. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego stworzenia przyda Ci się rondelek.
Co jest potrzebne na pieczonego bakłażana z sosem kawowym?
- 8 małych bakłażanów
- 100 g tahina
- kumin, kolendra do smaku
- aquafaba
- cytryna
- 40 g musztardy dijon
- 2 g zmielonej kawy
- wędzona sól morska i oliwa do smaku
- bazylia do dekoracji, może być tajska
- 2 ząbki czosnku
Hummus
- 400 g ugotowanej cieciorki
- 100 g pasty tahiną
- sok z 1/3 cytryny
- 12 g kuminu
- 2 ząbki małego czosnku
- 160 ml przegotowanej wody
- 160 ml aquafaby
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 g soli
Pasta kawowa
- 25 g kawy w ziarnach, grubo zmielonej
- 125 g sirachy
- 15 g oliwy
- 10 g wody
Mayo
- 100 ml zimnej aquafaby
- 2 ząbki czosnku
- 40 g musztardy dijon
- 400 ml schłodzonego oleju
Jak zrobić pieczonego bakłażana z sosem kawowym?
Przygotuj hummus. W blenderze lub innym urządzeniu umieść wszystkie składniki z listy. Blenduj przez minimum 2 minuty. Przygotuj też pastę kawową. Połącz wskazane składniki, przekładając je do rondelka. Podgrzewaj całość, a gdy się zagotuje – wyłącz kuchenkę i ostudź.
W blenderze lub innym urządzeniu umieść składniki na mayo – wszystkie, poza olejem. Blenduj całość na maksymalnych obrotach przez ok. 2 minuty. Następie powoli dodawaj olej. Połącz powstały majonez z pastą kawową.
Bakłażana przetnij na pół. Natnij go w kratkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i tak przygotowaną pastą natrzyj warzywo. Uwaga, pamiętaj, aby zachować ogonek! Bakłażany polej obdicie oliwą z oliwek i wklep w nie przyprawy: sól wędzoną, czarny pieprz, kumin i kolendrę. Wszystko rozłóż na blaszce, polej jeszcze raz olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 25 minut z termoobiegiem. Obserwuj w trakcie: bakłażany powinny być mocno zarumieniona. Podawaj na ciepło lub zimno, przed podaniem skrapiając cytryną.
Na talerzu rozłóż część hummusu. Umieszczaj na nim bakłażany. Te oblej od góry hummusem i sosem kawowym. Całość możesz udekorować bazylią. Smacznego!
Czy bakłażan z przepisu nie będzie gorzki?
Niektóre bakłażany po przygotowaniu mogą mieć gorzki posmak. Dlatego często wcześniej soli się je, aby „wyciągnąć” z warzywa substancje za niego odpowiadające. Jednak w tym przepisie nie musisz się tym przejmować. Po pierwsze, wykorzystuje się do niego niewielkie, młode bakłażany, które nie mają jeszcze tego smaku. Po drugie, wysoka temperatura karmelizuje miąższ, dodając słodyczy i neutralizując ewentualną gorycz. Intensywne przyprawy oraz sok z cytryny również będą równoważyć to wrażenie.
Jak działa aquafaba zamiast jajka w majonezie?
Aquafaba to substancja zawierająca w sobie białko roślinne stabilizujące emulsję, jaką jest majonez. Robią to również saponiny, obecne zarówno w tym płynie, jak i w białkach jaj. Skrobia i cukry zapewniają masie lepkość, co także sprzyja powstawaniu odpowiedniej konsystencji majonezu. Tak przygotowany majonez jest lżejszy niż tradycyjny, nie zawiera tak dużej ilości cholesterolu, jest trwały i bezpieczny dla osób z uczuleniem na jaja.
Skąd wywodzi się hummus?
Hummus wywodzi się z regionu Bliskiego Wschodu i ma długą historię, przez co ustalenie dokładnego miejsca pochodzenia tej pasty nie jest proste. Jest szczególnie ważny dla Libanu, Izraela, Syrii, Jordanii czy dla Egiptu. Pierwsze zapiski o paście z ciecierzycy pochodzą z XIII wieku z kuchni arabskiej, występującej na obszarze współczesnego Egiptu.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach