Pieczony bażant sprawi, że Twój stół będzie wyglądał naprawdę królewsko. To pyszne mięso nie potrzebuje wielu dodatków, aby zachwycało. Wybierz produkty najwyższej jakości i przygotuj bażanta na rodzinną uroczystość lub święta. Przygotujesz go w brytfannie żeliwnej NATUR IRON.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pieczonego bażanta?
- 1 bażant
- 150 g słoniny
- 180 ml śmietany 18%
- 60 g masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
Jak przygotować pieczonego bażanta?
Oczyść dokładnie bażanta. Natrzyj go solą od wewnątrz i z zewnątrz. Następnie do jamy brzusznej wlej łyżeczkę śmietany.
Słoninę pokrój w plastry za pomocą ostrego noża i obłóż nimi tuszkę. Obwiąż całość za pomocą bawełnianej nici. Brytfannę dokładnie pokryj tłuszczem i przenieś do niej mięso. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a następnie włóż do niego naczynie. Zapiekaj przez ok. 70-80 minut, regularnie podlewając tłuszczem oraz wodą, która będzie skraplać się na dnie brytfanny.
Po upieczeniu bażanta wyjmij, usuń nici i podziel go na porcje. Śmietaną posól i wymieszaj ją z mąką. Wlej do brytfanny z pozostałym sosem i wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie zagotuj.
Powinien równomiernie zgęstnieć. Podawaj bażanta po polaniu sosem za pomocą chochli SOLID np. z ryżem lub z ziemniakami.
Gdzie kupić bażanta na pieczeń?
Bażanta dostaniesz w większych sklepach oraz w sklepach specjalistycznych. Postaraj się wybrać mięso ekologicznego pochodzenia. Możesz również znaleźć lokalną hodowlę bażantów, która zajmuje się sprzedażą mięsa.
Czy bażanta można zastąpić innym mięsem?
Bażanta możesz zastąpić innym drobiem, aby przygotować pieczeń, jednak wówczas smak dania może się znacznie różnić. Pamiętaj, aby dostosować proporcje produktów do wielkości wybranego mięsa, np. kurczaki są zdecydowanie mniejsze.
Dlaczego masło klarowane, a nie margaryna?
Masło klarowane nie przypala się w wysokich temperaturach, tak samo jak margaryna, jednak ma zdecydowanie lepszy smak i aromat. Dlatego mimo wyższej ceny, warto wybrać właśnie je.
Czy każda brytfanna nadaje się do piekarnika?
Niestety, nie każda brytfanna nadaje się do użytkowania w piekarniku. Używaj w ten sposób wyłącznie tych naczyń, których producent zaleca takie korzystanie z naczynia. Do piekarnika nadaje się np. brytfanna żeliwna NATUR IRON. Nie wkładaj do piekarnika naczyń z elementami drewna lub tworzyw sztucznych!