Piernikowe brownie będzie gotowe w ciągu niespełna godziny, a jego niezwykle czekoladowy aromat na pewno szybko rozniesie się po całym Twoim domu. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku według przepisu Adama Borowicza. Do przygotowania tego dania przydadzą Ci się foremki do pieczenia.
Co jest potrzebne na piernikowe brownie?
- 270 g czekolady deserowej (50-55% masy kakaowej)
- 150 g masła
- 6 dużych jajek
- 100 g cukru – można wymieszać z trzcinowym
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie lub czubate)
Jak zrobić piernikowe brownie?
Czekoladę rozpuść razem z masłem na niewielkiej mocy kuchenki, delikatnie mieszając. Użyj do tego rondelka lub niewielkiego garnka z grubym dnem.
W misce roztrzep za pomocą rózgi 2 jajka i 4 żółtka, a następnie połącz je z masą czekoladową. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj do niej stopniowo cukier, aż staną się zwarte i gęste. Połącz pianę z masą czekoladową i wymieszaj ją delikatnie do połączenia składników.
Przełóż składniki do formy. Zapiekaj ciasto przez 30 minut w pierniku rozgrzanym do 175°C, w trybie góra-dół. Po wystudzeniu ciasto trochę opadnie – w miejsce „dziury” możesz włożyć orzechy lub wiśnie z kompotu. Smacznego!
Czym różni się piernikowe brownie od tradycyjnego brownie?
Piernikowe brownie różni się od tradycyjnego dwiema rzeczami. Po pierwsze, posiada dodatek przyprawy do piernika, która nadaje mu świąteczny, korzenny zapach. Ponadto taka przyprawa może wspierać również procesy trawienne. Po drugie, nie dodaje się do niego mąki, a zamiast niej używa się ubitych białek jaj. To pozwala na stworzenie lżejszej, bardziej puszystej konsystencji, a ponadto może nadawać się dla osób niespożywających glutenu, pod warunkiem, że używasz domowej lub specjalistycznej przyprawy do piernika. Kupne, gotowe mieszanki mogą być pakowane w miejscach, które mają kontakt z mąką.
Dlaczego do brownie używa się czekolady deserowej?
Czekolada deserowa zawiera wyższą zawartość kakao, niż mleczna, co pozwala na stworzenie odpowiedniej struktury ciasta. Ponadto jest stabilniejsza, topi się równomiernie i dobrze łączy się z tłuszczem po rozgrzaniu. Nie jest też nadmiernie słodka ani przesadnie gorzka. To sprawia, że jest idealna do tego typu brownie.
Skąd wzięło się brownie?
Brownie to ciasto wywodzące się z USA. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się już pod koniec XIX w., choć dopiero pomiędzy 1904 a 1906 rokiem zaczęło się popularyzować w różnorodnych książkach kucharskich. Pojawiło się jako efekt popularyzacji czekolady. W tamtym czasie było to szybkie i niedrogie ciasto. Istnieje legenda, według której powstało, ponieważ pewna kucharka zapomniała dodać do wypieku proszku do pieczenia.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
.jpg)
.jpg)