Każdego dnia większość z nas ma mało czasu, aby po pracy przygotować obiad. Dlatego poniżej stworzyliśmy zestawienie kilku łatwych przepisów, które pozwolą Wam wyczarować coś pysznego w bardzo krótkim czasie!
Tagiatelle z chrupiącym boczkiem
Tagiatelle z chrupiącym boczkiem to pomysł na szybki obiad z patelni z wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Stworzysz je wykorzystując patelnię grillową. Sprawdź krok po kroku, jak wykorzystać pyszny makaron na obiad!
Co jest potrzebne na Tagiatelle z chrupiącym boczkiem?
- 600 g makaronu tagliatelle
- 8 plastrów boczku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ szklanki mięty
- 4 pomidory
- ½ szklanki tahini
- Olej
Jak przygotować tagiatelle z chrupiącym boczkiem?
Poszatkuj miętę, pomidory pokrój w kosteczkę. Weź duży rondel, wlej wodę, zagotuj, dodaj makaron tagliatelle i gotuj przez 8 minut. Odcedź i odstaw na chwilę na bok. Przekrój każdy plaster boczku na cienkie, krótkie paseczki.
Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej połóż plastry boczku, posyp je z obu stron kminem rzymskim i grilluj na małej ilości tłuszczu do momentu aż się zarumienią i staną chrupiące. Następnie dodaj bekon, poszatkowaną miętę i pokrojone pomidory do gorącego makaronu i wymieszaj całość. Każdą z porcji posyp tahini i podawaj z dodatkową szczyptą mięty na samej górze.
Wskazówka:
Do ugrillowania boczku polecamy naszą patelnię grillową Natur.
Spaghetti Napoli
Spaghetti Napoli to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie tego makaronu. Jak stworzyć to danie krok po kroku? Wykorzystaj wygodne garnki, dzięki którym na przykład ugotujesz spaghetti!
Co jest potrzebne na spaghetti Napoli?
- 2 puszki całych pomidorów
- 700 g passaty
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 6 łyżeczek startego parmezanu
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować spaghetti Napoli?
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Płuczemy listki bazylii i drobno je szatkujemy. Parmezan trzemy na tarce o dużych oczkach. Kroimy pomidory z puszki w duże kostki.
Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę, aż stanie się miękka. Do dużej, głębokiej patelni wlewamy passatę, dodajmy pokrojone pomidory, usmażoną cebulę, poszatkowaną bazylię, oregano, rozmaryn, czosnek, dwie łyżeczki parmezanu, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.
Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos podajemy z porcją makaronu. Posypujemy każdą z porcji jedną łyżeczką startego parmezanu i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Wskazówka:
Do przygotowania spaghetti Napoli polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.
Sałatka Cezar
Sałatka Cezar to idealna propozycja dla tych, którzy jedzą obiad w trasie lub w pracy. Jak ją stworzyć? To naprawdę bardzo proste! Po przygotowaniu danie weźmiesz ze sobą w trasę w pojemnikach do przechowywania.
Co jest potrzebne na sałatkę Cezar?
- 150 g filetu z kurczaka
- 1 mała sałata rzymska
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1/3 bagietki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować sałatkę Cezar?
Gotujemy jajko na miękko. Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy na cztery części, smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety, aż się ładnie zarumienią. Usmażone mięso odkładamy na talerz.
Kroimy bagietkę w kosteczkę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, wrzucamy pokrojoną bagietkę i smażymy ją na małym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając, aby grzanki nam się nie przypaliły. Gdy grzanki staną się chrupiące, przesypujemy je na talerz. Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z musztardą, majonezem, sokiem cytryny oraz sosem Worcestershire.
Całość doprawiamy do smaku solą orz pieprzem. Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Przekrawamy jajko na pół. Na talerzu podajemy sałatę rzymską, posypujemy ją grzankami, kładziemy kawałki mięsa oraz dwie połówki jajka, polewamy sosem Cezar i posypujemy startym parmezanem.
Wskazówka:
Do przygotowania sałatki Cezar polecamy deskę do krojenia Natur.