Brakuje Ci pomysłów na posiłki do pracy? Zerwij z codzienną rutyną i przygotuj zdrowe dania, które urozmaicą Twoje menu.
Co sprawdzi się jako posiłki do pracy?
Posiłek do pracy powinien przede wszystkim być łatwy do zabrania w pojemniku na żywność oraz powinien bez problemu się odgrzewać w mikrofalówce, jeśli z takiej korzystasz. Z tego powodu doskonale sprawdzają się różnego rodzaju sałatki, kasze, czy makarony. Tak naprawdę jednak ogranicza Cię tylko wyobraźnia i gust. Nie zapominaj o dbaniu o zbilansowaną dietę!
Jak nie wpaść w rutynę, szykując posiłki do pracy?
Aby nie wpaść w rutynę, raz na jakiś czas usiądź i poszukaj ciekawych inspiracji na posiłki do pracy. Zapisz je sobie na kartce i zaplanuj, co przygotujesz na jaki dzień tygodnia. To pomoże Ci nie tylko jeść ciekawiej, ale również zdrowiej i oszczędniej. Poniżej znajdziesz dwa ciekawe przepisy, które doskonale sprawdzą się jako lunch do pracy!
Sałatka z kaszą jaglaną i selerem naciowym
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ średniej wielkości czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 4 łyżeczki tartego sera np.: parmezanu
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Ocet winny
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. W garnku zagotuj wodę. Pamiętaj, że 1 szklanka wody przypada na pół szklanki kaszy. Do wrzącej wody wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę, odstawiamy ją z ognia aż do wystudzenia.
Nasiona słonecznika, sezamu oraz dyni prażymy na patelni. Najlepiej odstawić ją z ognia jeszcze zanim nasiona się zarumienią, ponieważ jeszcze przez jakiś czas będzie ciepła. Umyty seler pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Aby ułatwić sobie wymieszanie wszystkich składników, przełóż kaszę do większej miski. Dodaj do niej seler, cebulę, uprażone nasiona oraz przyprawy – kozieradkę, kmin rzymski, sól, pieprz. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek oraz 2-3 łyżeczkami octu winnego, a następnie dosyp starty ser. Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj i gotowe!
Kasza kuskus w sosie śmietanowym z kurkami
Składniki:
- 200 g kurek
- 1 średnia czerwona cebulka
- 200 g śmietanki 30%
- ¼ natki pieruszki
- ¾ szklanki kuskus
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę kuskus umieść w szklance, zalej gorącą wodą i dodaj odrobinę soli do smaku. Przykryj szklankę na ok. 5 minut. W tym czasie woda powinna wsiąknąć w kaszę. Jeśli pozostanie nadmiar, należy go usunąć.
Umyj natkę pietruszki i obierz cebulę, a następnie posiekaj. Oczyszczone kurki pokrój na małe kawałki.
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę, a gdy lekko się zarumieni, dodaj kurki i smaż jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wlej śmietanę, posyp pietruszką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Stale mieszkając, gotuj potrawę przez 5 minut. Odstaw z ognia i wymieszaj z kaszą kuskus.
Gotowe przekąski na lunch możesz zabrać ze sobą w funkcjonalnych, szczelnych pojemnikach na żywność, które umożliwiają m.in. przechowywanie potraw w lodówce oraz odgrzewanie ich w mikrofalówce.