Aby niczego nie marnować, z resztek jabłek (obierek i gniazd nasiennych) możesz przygotować pyszny, domowy ocet jabłkowy w duchu zero waste. Na zdrowie!
Składniki:
- obierki i gniazda nasienne z jabłek
- woda
- cukier
Przepis na ocet jabłkowy zero waste:
Do przygotowania octu jabłkowego, zamiast słoika możemy wykorzystać pojemniki Ambiente, które zostały wykonane z najwyższej jakości szkła i stali nierdzewnej, dzięki czemu możemy w nich przechowywać niemalże wszystko. Pokrywki mają hermetyczne zamknięcie, zatem ocet będzie w nich swobodnie dojrzewał.
Z trzech jabłek wychodzi ok. 2/3 prawie litrowego słoika jabłkowych resztek. Wystarczy je zalać 2-3 szklankami wody z cukrem – po jednej łyżce na szklankę i odstawić. Już kolejnego dnia wszystko będzie lekko bąblować i całkiem przyjemnie pachnieć. Musimy jedynie pamiętać, by każdego dnia dokładnie zamoczyć szlachetne resztki w płynie, by nie miały zbyt dużego kontaktu z powietrzem. Po tygodniu stajemy się posiadaczami wybornego octu jabłkowego. Po tym czasie odcedzamy płyn i przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.