Sos barbecue nadaje się idealnie jako dodatek do grillowanych mięs oraz frytek i pieczonych ziemniaków. Przygotuj go, aby następnie podać potrawy w piękny sposób, np. z wykorzystaniem najwyższej jakości porcelany.
Co jest potrzebne do przygotowania sosu barbecue?
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ½ łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka tabasco
Jak przygotować sos barbecue?
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy za pomocą ostrego noża, a czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Rozgrzewamy olej na patelni, przesmażamy cebulę z czosnkiem, aż zmiękną.
Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy kolejne 10 minut. Gotowe!
W czym przygotować sos barbecue?
Do przygotowania sosu barbecue polecamy rondelek SIMPLE. Jego rozmiar doskonale sprawdzi się do stworzenia tego typu dodatku do dania!
Do czego sprawdzi się sos barbecue?
Sos barbecue, jak jego nazwa może wskazywać, doskonale sprawdzi się do grilla, ale nie tylko. Będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs oraz warzyw przygotowywanych na specjalistycznej patelni grillowej.
Czym zastąpić passatę?
Passatę pomidorową możesz zastąpić koncentratem, bądź zblendowanym pomidorem. W tym drugim przypadku dodaj go jednak nieco więcej i wydłuż czas gotowania tak, aby wyparowała część soku z warzywa.