Składniki:
- 2x stek wołowy (najlepiej rostbef)
- cebula
- pietruszka
- marchewka
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie (kilka kulek)
Składniki na sos:
- 150 ml wywaru bulionu warzywnego lub wołowego
- 100 ml białego wytrwanego wina
- łyżka masła
- łyżeczka musztardy Dijon
- 1-2 łyżki śmietanki 30%
- 1-2 łyżki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
Jak zrobić stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu?
Przygotowanie mięsa
Mięso delikatnie rozbij za pomocą tłuczka Gerlach. Posmaruj dokładnie oliwą. Następnie obierz i pokrój w talarki bądź paski cebulę, pietruszkę oraz marchew i obłóż nimi mięso. Dopraw pieprzem w ziarnach, ząbkiem czosnku i zielem angielskim. Włóż całość do lodówki na 24 godziny, aby mięso się zamarynowało i przeszło wszystkimi smakami.
Rozgrzej grilla do 250°C i włóż do niego kawałek mięsa. Po minucie obróć go na drugą stronę. Następnie przełóż go na brytfankę Gerlach bądź patelnię, dodaj warzywa, z którymi się marynował i łyżkę zimnego masła.
Ostudź grilla do 200°C. Dopiero wtedy wstaw do niego naczynie, w którym znajduje się przygotowywana potrawa. Zamknij pokrywę grilla i trzymaj wszystko wewnątrz przez ok. 3 minuty. Stek gotowy!
Przygotowanie sosu
Aby jednak potrawa była naprawdę smaczna, warto przygotować do niej sos. W tym przypadku idealnie sprawdzi się taki z zielonym pieprzem. Aby go przygotować, weź patelnię po wysmażonym steku i zalej ją bulionem warzywnym lub wołowym, a także białym winem wytrawnym. Na dużym ogniu zredukuj mieszankę o ok. połowę objętości. Dodaj do niej marynowany zielony pieprz, łyżkę miodu, musztardę oraz śmietanę. Następnie podgrzewaj wszystko przez ok. 4-6 minut do połączenia się składników.
Wyłóż stek z warzywami na porcelanowy talerz i oblej całość sosem. Taka potrawa będzie smakować i wyglądać wyśmienicie. Smacznego!
TIP SZEFA: jeśli chcesz, aby stek był miękki i kruchy, musisz go lekko zbić tłuczkiem Gerlach, wysmarować oliwą i maślanką, obłożyć surowymi jarzynami (w tym pokrojoną w plasterki cebulą) oraz młotkowanym czarnym pieprzem. Następnie należy pozostawić go w chłodnym miejscu na co najmniej 24h (a jeśli masz czas – na 48h), a na koniec, przed obróbką cieplną, warto osuszyć stek ręcznikiem papierowym.
Autor przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.