Stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu to pomysł na podanie tego pysznego mięsa według Adama Borowicza. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku. Do przygotowania steka na grillu przydadzą Ci się akcesoria kuchenne, takie jak widelec kucharski.
Co jest potrzebne do przygotowania steka wołowego z warzywami i sosem?
- 2x stek wołowy (najlepiej rostbef)
- cebula
- pietruszka
- marchewka
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie (kilka kulek)
Składniki na sos:
- 150 ml wywaru bulionu warzywnego lub wołowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- łyżeczka musztardy Dijon
- 1-2 łyżki śmietanki 30%
- 1-2 łyżki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
Jak zrobić stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu?
Przygotowanie steka wołowego z warzywami i sosem z zielonego pieprzu nie jest trudne. Ważne jest jednak to, aby odpowiednio wcześniej wyciągnąć mięso. Koniecznie powinno mieć temperaturę pokojową!
Przygotowanie mięsa na stek
Mięso delikatnie rozbij za pomocą tłuczka SOLID. Posmaruj dokładnie oliwą. Następnie obierz i pokrój w talarki bądź paski cebulę, pietruszkę oraz marchew i obłóż nimi mięso. Dopraw pieprzem w ziarnach, ząbkiem czosnku i zielem angielskim. Włóż całość do lodówki na 24 godziny, aby mięso się zamarynowało i przeszło wszystkimi smakami.
Rozgrzej grilla do 250°C i włóż do niego kawałek mięsa. Po minucie obróć go na drugą stronę. Następnie przełóż go na brytfankę GRANITEX bądź patelnię, dodaj warzywa, z którymi się marynował i łyżkę zimnego masła.
Ostudź grilla do 200°C. Dopiero wtedy wstaw do niego naczynie, w którym znajduje się przygotowywana potrawa. Zamknij pokrywę grilla i trzymaj wszystko wewnątrz przez ok. 3 minuty. Stek gotowy!
Przygotowanie sosu do steka wołowego
Aby jednak potrawa była naprawdę smaczna, warto przygotować do niej sos. W tym przypadku idealnie sprawdzi się taki z zielonym pieprzem. Aby go przygotować, weź patelnię po wysmażonym steku i zalej ją bulionem warzywnym lub wołowym, a także białym winem wytrawnym. Na dużym ogniu zredukuj mieszankę o ok. połowę objętości. Dodaj do niej marynowany zielony pieprz, łyżkę miodu, musztardę oraz śmietanę. Następnie podgrzewaj wszystko przez ok. 4-6 minut do połączenia się składników.
Wyłóż stek z warzywami na porcelanowy talerz i oblej całość sosem. Taka potrawa będzie smakować i wyglądać wyśmienicie. Smacznego!
Jak sprawić, by stek był miękki i kruchy?
Jeśli chcesz, aby stek był miękki i kruchy, musisz go lekko zbić tłuczkiem Gerlach, wysmarować oliwą i maślanką, obłożyć surowymi jarzynami (w tym pokrojoną w plasterki cebulą) oraz młotkowanym czarnym pieprzem. Następnie należy pozostawić go w chłodnym miejscu na co najmniej 24h (a jeśli masz czas – na 48h), a na koniec, przed obróbką cieplną, warto osuszyć stek ręcznikiem papierowym.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.