Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
Jaka przystawka na Wielkanoc będzie najlepsza? Poznaj nasze propozycje na proste, lekkie dania, które możesz przygotować w nadchodzące święta. Na co zwrócić uwagę, wybierając składniki? Zakasaj rękawy, przygotuj garnki i bierz się do pracy!
Dlaczego warto zaplanować przystawkę na Wielkanoc?
Dobrze zaplanowana przystawka na Wielkanoc to smakowite wprowadzenie do dalszej części świątecznego menu. Choć często w domach się z niej rezygnuje, warto czasem przygotować coś specjalnego, co podasz np. na niewielkim talerzyku. Możesz też pójść w zupełnie oficjalną stronę i przygotować wielkanocne śniadanie tak, aby każdą kolejną część Twoi goście lub rodzina dostawali na osobnym talerzu. To na pewno będzie ciekawe urozmaicenie.
Tradycyjna przystawka na Wielkanoc – co możesz przygotować?
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć jajek i chrzanu. Dlatego tradycyjna przystawka na Wielkanoc to może być np. faszerowane jajko podane na niewielkim talerzyku razem z chrzanem oraz szczypiorkiem. Jeśli ułożysz te składniki na talerzu w odpowiedni sposób, uzyskasz efekt niczym z restauracji. Dobrym pomysłem może być też ćwikła z chrzanem, podawana w niewielkich, jednoosobowych salaterkach. Możesz również spróbować przygotować niewielkie kanapeczki, np. z szynką, czy z serem.
Pomysły na nowoczesne przystawki na Wielkanoc
Trzeba przyznać, że nowoczesne przystawki na Wielkanoc dają więcej możliwości, niż te tradycyjne. Na przykład, możesz przygotować malutkie sałatki w szklankach czy w kieliszkach. Przekładaj rukolę jajkiem przepiórczym, pieczonym burakiem i sosem musztardowym, tworząc warstwową, efektowną przystawkę. Inny dobry pomysł to buraczane carpaccio z buraka z orzechami oraz kozim serem.
Jeśli w Twojej rodzinie lubi się awokado, możesz przygotować małe grzanki z pastą z tego owocu (może być zmieszana z jajkiem) oraz z kiełkami – to będzie pięknie wyglądające, zielone danie. Pięknie prezentować się będzie również tarta z kozim serem, zielonym groszkiem i miętą. Do jej przygotowania wykorzystasz naczynia żaroodporne FLOW (zwłaszcza, oczywiście, formę do tarty).
Przystawka na Wielkanoc dla wegan i wegetarian – co podać?
O ile przygotowanie wegetariańskiej przystawki o tradycyjnym charakterze na Wielkanoc nie jest trudne, o tyle wegańska może być już wyzwaniem. W końcu w większości przepisów nie brakuje jajek. To jednak nie oznacza, że nie można przygotować czegoś pysznego. Przygotuj swoje akcesoria kuchenne i zabierz się do pracy! Możesz na przykład stworzyć pastę z białej fasoli z czosnkiem i koperkiem, która będzie doskonałym dodatkiem na kanapki. Ponadto możesz upiec wegański pasztet z soczewicy, z żurawiną i orzechami – to połączenie smaków jest naprawdę wyśmienite.
Można przygotować również roladki z grillowanej cukinii z pastą z nerkowców. Taka przystawka na Wielkanoc będzie wyrazista w smaku. Pamiętaj, że do przygotowania tego typu przepisów mogą Ci się przydać patenie do grillowania, które pomogą Ci uzyskać idealny efekt, nawet jeśli nie możesz otworzyć grilla.
Jak odpowiednio dobrać składniki na przystawkę?
Wybierając składniki na przystawkę na Wielkanoc, warto dobrze je dobrać, nie tylko pod kątem zgodności z przepisem, ale także zwracając uwagę na ich jakość. Staraj się wybierać produkty sezonowe i lokalne, pochodzące od znanych i sprawdzonych dostawców. Jeśli możesz, spróbuj w tym okresie kupić jajka wiejskie, czy też warzywa z własnego ogródka.
W tym okresie doskonale sprawdza się rzodkiewka, która jest jednym z pierwszych dojrzałych warzyw w sezonie. Nie zapomnij też o szczypiorku, kiełkach rzeżuchy, czy ogórku. Te składniki sprawią, że przystawki na Wielkanoc będą lekkie i świeże w smaku.
Staraj się też tak dopierać składniki, aby można było już wcześniej przygotować półprodukty, a w trakcie śniadania czy obiadu tylko dokończyć przygotowanie i szybko podać danie na stół. Pamiętaj, aby wcześniej naostrzyć też noże kuchenne – wówczas proces przygotowania będzie znacznie szybszy i sprawniejszy.
Jak dobrać smaki, aby przystawka była naprawdę pyszna?
Przygotowanie przystawki na Wielkanoc, tak aby danie było naprawdę smaczne, nie różni się aż tak od przygotowania innych dań. Ważne jest to, aby zadbać o kontrastowość smaków. Łącz łagodne elementy z ostrymi, czy słodkie z kwaśnym. Zwróć też uwagę na połączenie tekstur. Chrupiące elementy połączone z miękką teksturą doskonale będą do siebie pasowały. Wszystko powinno tworzyć harmonijną całość – żaden smak nie powinien dominować i przyćmiewać całości.
Pamiętaj, że na smak mogą mieć wpływ również naczynia. Dobieraj sztućce i talerze tak, aby nie wchodziły w reakcje z żywnością. W innym przypadku posiłki mogą mieć np. nieprzyjemny, metaliczny posmak.
Jak podać przystawkę na Wielkanoc w efektowny sposób?
Samo przygotowanie przystawki to nie wszystko. Bardzo ważne jest też to, jak ją podasz. Warto zrobić to, podając danie każdemu na osobnym talerzyku. Możesz sprawić, by Twoi bliscy poczuli się jak w restauracji typu „fine dining”. Zadbaj o różnorodność kolorów na talerzu. Do ozdoby dań możesz wykorzystać kiełki czy barwne, jadalne kwiaty. Ułóż poszczególne elementy w sposób estetyczny, układając je i dodając koloru np. poprzez dodatek sosu, czy majonezu z dodatkiem ziół. Nie bój się eksperymentować!
Jakie przystawki możesz przygotować wcześniej?
Niektóre rodzaje przystawek możesz – przynajmniej częściowo – przygotować wcześniej. Przede wszystkim dotyczy to wszelkiego rodzaju past kanapkowych czy pasztetów. Możesz też wcześniej pokroić warzywa, sery czy wędliny, a także ugotować jajka. Jeśli chcesz upiec chleb, możesz zrobić to dzień wcześniej, używając np. formy do pieczenia.
Tuż przed podaniem należy jednak przygotować grzanki, czy doprawić składniki. Pamiętaj też, aby dressing dodawać do sałatek dopiero tuż przed podaniem
Odpowiednio przygotowana przystawka na Wielkanoc, zwłaszcza jeśli dobrze dobierzesz składniki, będzie się naprawdę wybornie prezentować. Mamy nadzieję, że Twoje święta będą nie tylko pyszne, ale również spędzone radośnie, w zdrowiu i z najbliższymi Ci osobami.