Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Quesadilla przez swoją formę sprawdza się doskonale zarówno jako przystawka, jak i kolacja. Jak ją przygotować? Sprawdź, jak ją przygotować! Przyda Ci się do tego wygodna patelnia z nieprzywierającą powłoką. Przepis został stworzony przy współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na quesadillę?
- Tortilla - 4 sztuki
- Chorizo ostre - 1 sztuka
- 2 puszki czarnej fasoli
- 200 g sera cheddar
- 200 g mozzarelli
Farsz:
- Chorizo z czarną fasolą
Jak przygotować quesadillę?
Kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę lub zmiksuj. Następnie wytop z niej tłuszcz używając do tego np. patelni i dodaj odsączoną fasolę. Na połowę tortilli nałóż część farszu, dodaj starty ser i zamknij drugą częścią tortilli. Smaż ją na patelni po kilka minut z każdej strony. Gdy stanie się chrupiąca pokrój na 4 trójkąty. Podawaj z guacamole, salą verde lub rojo. Smacznego!
Skąd pochodzi quesadilla?
Quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie, które sięga czasów prekolumbijskich. Początkowo przygotowywano je z prostych składników, takich jak kukurydziana tortilla i ser. Z biegiem czasu danie ewoluowało, włączając różne dodatki, takie jak mięso, warzywa i fasola.
Kiedy quesadilla stała się popularna?
Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku quesadilla zaczęła ewoluować, włączając różne nowe składniki i techniki kulinarne. W XVII wieku quesadilla zyskała popularność w całym Meksyku, a każda region zaczął dodawać swoje unikalne składniki i smaki.
Jakie inne składniki można dodać do quesadilli?
Oprócz chorizo i czarnej fasoli można eksperymentować z różnymi składnikami, takimi jak kurczak, wołowina, warzywa, pieczarki, kukurydza czy jalapenos. Można również dodać różne rodzaje sera, takie jak feta, gouda czy ser kozi. Nie bój się eksperymentów i sprawdź, jakie dodatki najlepiej pasują Ci do quesadilli!
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach