Sałatka jarzynowa na Wielkanoc jest naprawdę wyjątkowo smaczna, a przy tym tego tradycyjnego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możesz ją podać w bardzo efektowny sposób, używając naczynia żaroodpornego lub eleganckiej salaterki. Sprawdź poniższy przepis!
Co jest potrzebne na sałatkę jarzynową na Wielkanoc?
- 6 jajek
- 4 duże marchewki
- 3 pietruszki
- 1 średni seler
- 400 g groszku konserwowego z puszki
- 7 kiszonych ogórków
- 2 kwaśne jabłka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka musztardy
- majonez – wg. uznania
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę jarzynową na Wielkanoc?
Sięgnij po garnki. W niewielkim rondelku ugotuj jajka na twardo. Zwróć jednak uwagę na to, aby nie gotować ich zbyt długo oraz aby schłodzić je natychmiast po wyciągnięciu z wody.
Do drugiego garnka wlej wodę, zagotuj ją i posól. Ugotuj w niej marchewkę, selera i ziemniaki w skórce. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ostudź je, a następnie sięgnij po noże kuchenne. Zacznij je kroić w równą kostkę. Nie powinna być zbyt duża, ale po pomieszaniu z warzyw nie powinna powstać pasta.
Jabłka obierz i również pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe odsącz z wody i również je pokrój. Połącz z wcześniej przygotowanymi warzywami. Jajka obierz ze skorupek i pokrój. Na bardzo drobne kawałeczki należy posiekać pora. Groszek odsącz z wody.
Wszystkie składniki wymieszaj. Warto zadbać o to, by kolory sałatki były odpowiednio zbalansowane – nie powinna być ani zbyt zielona, ani zbyt pomarańczowa, czy biała. Sałatkę przypraw solą i pieprzem, a następnie stopniowo dodawaj do niej musztardę i majonez, cały czas mieszając. Ilość majonezu jest zależna od konkretnego sosu i jego konsystencji, a także Twoich preferencji. Sałatka nie powinna w nim „pływać”, ale powinien on dobrze spoić całość.
Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej ok. 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły, a następnie przełóż ją do salaterek lub miseczek. Za pomocą akcesoriów kuchennych, takich jak szpatułka, wyrównaj masę. Od zewnątrz pokryj sałatkę cienką warstwą majonezu. Możesz też ją ozdobić, np. kawałkami rzodkiewki pokrojonej na plasterki, czy kiełkami rzeżuchy. Pamiętaj, aby do podania podać sztućce do serwowania. Smacznego!
Czym zastąpić majonez w sałatce jarzynowej?
Majonez to tradycyjny składnik sałatki jarzynowej, jednak przez jego kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczy wiele osób próbuje z niego rezygnować na rzecz zdrowszych zamienników. W sałatce możesz połączyć go w proporcji 1:1 z jogurtem naturalnym. Możesz też nieco zmienić skład sałatki, dodając odrobinę startego chrzanu. Pełna rezygnacja z majonezu nie będzie jednak prosta: to on spaja części sałatki i sprawia, że nabiera ona odpowiedniej konsystencji.
Kiedy przygotować sałatkę jarzynową na Wielkanoc?
Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki przejdą. Dlatego też warto przygotować ją w Wielką Sobotę, tak aby podać ją i na śniadanie, i na obiad. Pamiętaj jednak, że znajdujące się w składzie jajka oraz majonez mogą stosunkowo szybko zacząć tracić świeżość, dlatego nie przechowuj jej dłużej, niż przez 3-4 dni.
W jaki sposób warto podać sałatkę jarzynową na Wielkanoc?
Sałatkę jarzynową możesz podać w salaterce czy w szklanej miseczce, ale nie tylko. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie indywidualnych porcji dla gości, do czego możesz wykorzystać eleganckie szklanki. Ponadto możesz serwować ją również bezpośrednio na talerzu, ozdabiając ją rzeżuchą oraz jadalnymi kwiatami – to będzie doskonale wyglądająca przystawka! Niektórzy podają też sałatkę na liściach sałaty, tak aby goście mogli bez problemu przełożyć sobie porcję na talerz.
Skąd wzięła się sałatka jarzynowa?
Jak w przypadku wielu przepisów, z których korzysta się od lat, trudno stwierdzić jednoznacznie, kiedy powstała. Czasem za pierwowzór podaje się francuską sałatkę „macédoine”, która pojawiła się ok. XVIII-wieku. Według innych źródeł wywodzi się ona z Rosji i stworzył ją Lucien Oliver, właściciel jednej z moskiewskich restauracji. W skład pierwotnego przepisu wchodziły ozory, kapary, sałata, pikle i sos o nieznanej recepturze.