Sałatka z warzywami i kaszą kuskus to kolejna nasza propozycja na lunch do pracy. Aby ją przygotować, zaopatrz się w świeże warzywa, które pokroisz zestawem ostrych noży. Nie zapomnij też o odpowiednich przyprawach, które sprawią, że danie będzie naprawdę pyszne.
Co jest potrzebne na sałatkę z warzywami i kaszą kuskus?
- 200 g kaszy kuskus
- 200 g kukurydzy z puszki
- 400 g czarnej fasoli z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 piklowana papryczka jalapeno
- 3 cebule dymki
- 2 limonki
- 3 łyżki poszatkowanej, świeżej kolendry
- 1 łyżka kuminu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z warzywami i kaszą kuskus?
Przygotuj kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę oraz kukurydzę z puszki odcedź. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj. Składniki umieść w jednej misce.
W mniejszym naczyniu przygotuj sos. Wyciśnij sok z limonki, dodaj oliwę, kumin i wymieszaj. Gotowy sos przelej do miski z sałatką. Na koniec dodaj kaszę kuskus, świeżą kolendrę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i podawaj na ciepło.
Z czego powstaje kasza kuskus?
Kasza kuskus powstaje z pszenicy twardej, która jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych w Polsce. Wywodzi się jednak ona z kuchni północnej Afryki, tzw. kuchni Maghrebu. Tam często podaje się kuskus razem z różnorodnymi dodatkami, w tym z dość popularną w regionie baraniną.
Dlaczego warto wybrać cebulę dymkę?
Cebula dymka ma słodszy, delikatniejszy smak od tej zwyczajnej, dlatego szczególnie dobrze nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Jednak jeśli nie posiadasz jej w domu, możesz bez obaw użyć zwyczajnej cebuli.
Czemu do dań warto używać świeżych ziół, np. kolendry?
Świeże zioła nadają potrawom wyjątkowego charakteru. Odrobina zieleni poprawia prezencje dania, a przy okazji dodaje mu walorów odżywczych oraz smakowych. Z tego powodu warto mieć zawsze pod ręką takie dodatki!