Soczysta karkówka w towarzystwie letniej lekkiej sałatki to naprawdę smaczne danie. Zacznij przygotowywać je już dzień wcześniej, aby mięso było naprawdę soczyste. Do jego przygotowania przyda Ci się wygodny garnek żeliwny. Przepis stworzył Adam Borowicz.
Co jest potrzebne do przygotowania soczystej karkówki z letnią sałatką?
Soczysta karkówka
- 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
- majeranek
- 1 główna czosnku
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 200 ml napoju typu cola
- 2 łyżki musztardy dijon lub sarepskiej
- 2 łyżeczki soli morskiej grubej
- 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Mieszanka ulubionych warzyw, np. marchewka, cebula, seler naciowy, pomidor
Letnia sałatka z kiszoną cytryną
- 3 ogórki gruntowe
- 1 mała bulwa kopru włoskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki
- 1 łodyga selera naciowego
- sól i świeżo zmielony pieprz wg. uznania
- 1 szczypta płatków chili
- 4 gałązki koperku
- ½ kiszonej cytryny
Jak przygotować soczystą karkówkę z letnią sałatką?
Przygotowanie soczystej karkówki z letnią sałatką nie jest wcale trudne. Warto zacząć od odpowiedniego przygotowania mięsa. Nim zabierzesz się do pracy, sprawdź, czy masz pod ręką wszystkie składniki.
Jak przygotować soczystą karkówkę?
Zacznij od umycia karkówki. Odetnij z niej nadmiar tłuszczu i osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.
Obierz dużą główkę czosnku. W mięsie zrób nacięcia używając małego, ostrego noża, a w powstałe otwory wciśnij ząbki czosnku. Następnie posól i popieprz karkówkę do smaku ze wszystkich stron.
Napój typu cola wymieszaj z sosem sojowym, musztardą oraz przyprawami. Maceruj karkówkę i odstaw ją do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie włóż mięso do garnka żeliwnego NATUR IRON. Rozgrzej piekarnik do 180°C i zapiekaj w nim mięso pod przykryciem przez 3,5 godziny. Co jakiś czas obracaj karkówkę.
Jak przygotować letnią sałatkę z kiszoną cytryną?
Ogórka, koper włoski i łodygi selera pokrój najcieniej, jak jest to możliwe. Użyj do tego świeżo naostrzonego noża. Przełóż wszystko do miseczki lub porcelanowej salaterki razem z pokrojoną na małe kawałeczki kiszoną cytryną oraz posiekanym koperkiem.
Warzywa polej dressingiem przygotowanym z oliwy, soku z limonki, soli, pieprzu i płatków chili. Wymieszaj wszystko razem. Pamiętaj, aby polać sałatkę dressingiem tuż przed jej podaniem. Smacznego!
Skąd wziąć kiszoną cytrynę?
Kiszoną cytrynę można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Możesz również przygotować ją samodzielnie i używać jako dodatku do różnego rodzaju sałatek, pieczeni itd.
Czemu akurat ciemny sos sojowy?
Ciemny sos sojowy ma mocny, słony smak, który barwi potrawy na ciemny kolor. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, takich jak karkówka. Warto wprowadzić go do kuchni jako zdrowszy, naturalny zamiennik maggi.
Czemu należy używać świeżo zmielonego pieprzu?
Świeżo zmielony pieprz ma znacznie więcej aromatu. Z tego powodu przygotowując dania, warto postawić właśnie na niego. Zmielisz go w domu samodzielnie, używając specjalnych akcesoriów.
Autor przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.