Spaghetti Carbonara to naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu danie, które warto stworzyć, jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na włoski obiad. Sprawdź ten przepis, stworzony na bazie śmietanki. Pamiętaj, że to tylko jeden ze sposobów na stworzenie tego kremowego sosu! Aby stworzyć to danie, koniecznie zaopatrz się w wygodną patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne do przygotowania Spaghetti Carbonara?
- 400 g makaron spaghetti
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Chilli
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować Spaghetti Carbonarę?
Makaron spaghetti gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź. Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj.
Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulkę i boczek, smaż, aż składniki będą miękkie i ładnie zarumienione. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj parmezan. Wrzuć odcedzony makaron z powrotem do garnka. Ustaw średni płomień na kuchence.
Do garnka z makaronem dodaj cebulkę i boczek, mieszaj. Następnie wlewamy śmietankę, wbij jajka, dodaj czosnek, sól, pieprz oraz chilli. Całość dokładnie mieszaj. Potrawa jest gotowa, gdy jajko się zetnie i powstanie jednolita masa. Podaj porcje makaronu na talerz i posyp danie parmezanem.
Do mieszania Spaghetti Carbonara polecamy łyżkę drewnianą NATUR.
Dlaczego nie mówi się „sos Carbonara”?
Pełna nazwa tego dania to „pasta alla carbonara” lub „spaghetti alla carbonara”. Nie mówi się o nim jako o osobnym sosie, ponieważ do jego wykonania absolutnie konieczny jest makaron, który zostaje oblepiony przez mieszankę jajek oraz topiącego się sera. Dlatego też carbonara nie funkcjonuje jako odrębny sos, który można dodać do innych składników.
Kiedy powstało to danie?
Choć podejrzewa się, że mogło istnieć już wcześniej, nie ma źródeł, które potwierdzają istnienie Spaghetti Carbonara przed II wojną światową. Według jednej z teorii danie zostało stworzone przez amerykańskich żołnierzy stacjonujących we Włoszech, którzy połączyli aktualnie posiadane składniki.
Czy śmietankę 30% używa się we wszystkich przepisach?
Nie! We włoskich przepisach nie używa się śmietanki 30% do stworzenia Spaghetti Carbonara. Składniki są jeszcze prostsze – wykorzystuje się przede wszystkim jaja, ser, boczek oraz pieprz.