Spaghetti Napoli to pomysł na smaczny obiad we włoskim stylu, który przygotujesz naprawdę szybko. Do przygotowania tego dania przyda Ci się wygodna, głęboka patelnia z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu stworzenie sosu będzie naprawdę dużo łatwiejsze!
Co jest potrzebne do przygotowania Spaghetti Napoli?
- 2 puszki całych pomidorów
- 700 g passaty, najlepiej domowej
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 6 łyżeczek startego parmezanu
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować spaghetti Napoli?
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i odstaw na bok. Wypłucz listki bazylii i drobno je poszatkuj. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój pomidory z puszki w duże kostki. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez wyciskacz. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę, aż stanie się miękka.
Do dużej, głębokiej patelni wlej passatę, dodaj pokrojone pomidory, usmażoną cebulę, poszatkowaną bazylię, oregano, rozmaryn, czosnek, dwie łyżeczki parmezanu, cukier, sól i pieprz. Całość wymieszaj i doprowadź sos do wrzenia. Następnie zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos podaj z porcją makaronu. Posyp każdą z porcji jedną łyżeczką startego parmezanu i udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii.
Czym jest spaghetti Napoli?
To danie z makaronem spaghetti po włosku często nazywane jest Pasta al pomodoro, czyli makaron z pomidorami i jest to najłatwiejszy sposób na opisanie tego dania. Przygotowuje się je ze świeżych składników, dzięki czemu jest lekkie w smaku.
Czy sos można podać z innym makaronem?
Jak najbardziej tak. Jeśli nie masz lub nie przepadasz za spaghetti, wymień je na dowolny inny makaron. Najlepszy będzie taki, do którego sos będzie dobrze przylegał. Mogą to być na przykład popularne tzw. „kokardki”.
Dlaczego warto używać parmezanu?
Parmezan jest żółtym serem o głębokim, intensywnym smaku. To sprawia, że nie trzeba go wiele, aby naprawdę pozytywnie wpłynął na smak potrawy. Działa więc trochę jak przyprawa. Z tego powodu przygotowując włoskie dania warto postawić właśnie na niego.