Stek z pomidorkami cherry oraz szparagami w sosie holenderskim to pomył na wykwintny obiad, który warto podać najbliższym. Do jego przygotowania przyda Ci się m.in. niewielki garnek lub rondel, forma silikonowa oraz akcesoria kuchenne, takie jak wyciskacz do czosnku. Pamiętaj, aby inwestować w jakość produktów kuchennych – dzięki temu będą służyć Ci przez długi czas, a potrawy przygotujesz zdecydowanie szybciej.
Co jest potrzebne do przygotowania steku ze szparagami w sosie holenderskim?
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 steki po 150 g
- 1 ząbek czosnku
- 10 pomidorków cherry
- 8 szparagów
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Co jest potrzebne do przygotowania steku z warzywami i sosem holenderskim?
Nagrzej piekarnik do 190°C. Umyj ziemniaki, pokrój je w łódeczki i umieść w misce. Dodaj do nich łyżkę oleju, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub na silikonowej formie SMART. Następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. W połowie czasu wyjmij naczynie i przemieszaj ziemniaki, aby były równomiernie przypieczone.
Steki dobrze opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Natrzyj je czosnkiem, solą i pieprzem (do wyciśnięcia czosnku polecamy wyciskacz SOLID). Na patelni grillowej z powłoką ceramiczną np. NATUR 28 cm rozgrzej jedną łyżkę oleju i ułóż na niej steki. Smaż do momentu, aż się zarumienią i przełóż je na talerz. Następnie podsmaż na niej przekrojone na pół pomidorki cherry.
Przygotuj sos holenderski. Rozpuść masło w rondelku. Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Ubij całość na puszystą pianę. Następnie powoli wlewaj do niej roztopione masło, cały czas ubijając. Sos powinien być gęsty i puszysty. Gdy będzie już gotowy, opłucz szparagi pod bieżącą wodą i odetnij twarde, białe końcówki.
Szparagi gotuj na parze w specjalnym naczyniu np. wchodzącym w skład zestawu garnków SIMPLE przez ok. 5 minut. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możesz je przełożyć na talerze. Stek z pomidorkami cherry oraz szparagami w sosie holenderskim to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Czym jest stek?
Stek można przygotować zarówno z mięsa, jak i z ryby, choć w przypadku tego przepisu postaw jednak na mięso. Najlepiej zrobisz, wykorzystując befsztyk wołowy – to jedno z najszlachetniejszych mięs, które naprawdę warto przygotować w taki sposób, w jaki przedstawiono w powyższym przepisie!
Czy można przygotować wegetariański stek?
Tak! Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować zamiennik, używając np. młodej kapusty lub kalafiora. Pokrój warzywo w kształt przypominający stek, a następnie przygotuj całość tak samo, jak mięso. Tego typu danie również będzie smaczne.
Czym jest sos holenderski?
To sos stworzony na bazie masła sklarowanego, żółtek, cytryny oraz octu winnego lub białego wina. Wbrew nazwie, prawdopodobnie wywodzi się z Francji. Po raz pierwszy pojawił się w książce kucharskiej w 1671 roku. Aby przygotować tamten przepis, należało wziąć świeże masło, odrobinę octu, soli oraz gałki muszkatołowej, a następnie trzeba było połączyć całość z żółtkami, podgrzewając i uważając, żeby sos nie zsiadł.