Szakszuka jest naprawdę prosta do przygotowania. Może być dobrym pomysłem na śniadanie, ale będzie również smacznym obiadem. Jak ją przygotować? Sprawdź ten przepis, który zawsze wychodzi!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szakszuki?
- 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskacz
- 2 jajka
- ½ łyżki oliwy
- Bagietka do podania
- Sól i pieprz
Jak zrobić szakszukę?
Na małej patelni MONOLIT o średnicy 20 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż czosnek i dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw je solą, pieprzem, wymieszaj i smaż przez 6 minut.
Do mieszania na patelniach z powłokami polecamy akcesoria kuchenne NATUR, które dzięki zastosowaniu wysokiej jakości silikonu, nie uszkodzą naczynia.
Na podsmażone pomidory wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż przez kolejne 4 minuty, aż białka się zetną. Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Skąd pochodzi szakszuka?
Historia szakszuki jest naprawdę długa i trudno określić, skąd konkretnie pochodzi to danie. Prawdopodobnie wywodzi się w Bliskiego Wschodu oraz Afryki. Od lat znana jest m.in. w Egipcie, Libanie, czy w Tunezji. Od lat 50. XX wieku stało się również dość popularne wśród Izraelczyków dzięki imigracji osób pochodzących z Afryki.
Jaką bagietkę wybrać do szakszuki?
Do szakszuki idealnie sprawdzi się świeża półbagietka z okolicznej piekarni. Postaw na pieczywo wysokiej jakości, najlepiej świeżo wypieczone. Wówczas jeszcze bardziej podkreślisz smak tego prostego, lecz smacznego dania.
Jak można doprawić szakszukę?
Szakszukę możesz doprawić według własnego upodobania, np. dodając do niej słodką paprykę wędzoną czy posiekaną natkę pietruszki. To już zależy od Twoich preferencji!