Szaszłyki z indyka a’la kebab przygotujesz zarówno w piekarniku, jak i na grillu. To pomysł na pyszną i aromatyczną przystawkę bądź na dodatek do ryżu, który przygotujesz na obiad. To naprawdę warto spróbować przyrządzić! Do tego przepisu na pewno przydadzą się dobre noże kuchenne.
Jakie składniki są potrzebne na szaszłyki z indyka a’la kebab?
- 1,5 kg mięsa z indyka
- 2 łyżeczki posiekanej szałwii
- 1 gałązka rozmarynu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz wg. uznania
- 120 g boczku
- 12 listków szałwii, świeżych
Podane składniki wystarczą na danie dla 5 osób.
Jak przygotować szaszłyki z indyka a’la kebab?
Jeśli indyk ma kości, usuń je. Następnie pokrój mięso na jednakowe kawałki. W misce połącz posiekaną szałwię, rozmaryn, sok cytrynowy, oliwę, sól oraz pieprz. Dodaj do mieszanki mięso z indyka. Zamieszaj całość, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Następnie przykryj całość i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2-3 godziny.
Boczek przekrój na cienkie paseczki i owiń nim kilka kawałków indyka (nie wszystkie). Zacznij nabijać wszystko na szpikulce: naprzemiennie indyk owinięty w boczek, indyk bez boczku oraz świeże liście szałwii.
Zapiekaj na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 200℃ przez 40 minut. W trakcie smażenia regularnie podlewaj marynatą. Smacznego!
Na co nadziewać szaszłyki?
Szaszłyki możesz nadziewać na długie, drewniane patyczki do użytku jednorazowego. Jeśli jednak chcesz żyć zgodne z ideą zero waste, lepszym wyborem mogą okazać się szpikulce wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu będzie się dało użyć ich wielokrotnie.
Gdzie kupić mięso z indyka?
Mięso z indyka jest obecnie dostępne w większości sklepów. Jeśli jednak możesz, staraj się kupować je w lokalnych sklepach, u rzeźnika, lub hodowcy. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że trafi do Ciebie świeże mięso najwyższej jakości. Warto również stawiać na produkty ekologicznego pochodzenia.
Czy szaszłyki można przygotować na patelni grillowej?
Jak najbardziej tak! Patelnię grillową możesz wykorzystać między innymi do przygotowania smacznych szaszłyków, nie tylko z indyka, ale również stworzone np. z warzyw. Jej specjalna konstrukcja sprawia, że możesz cieszyć się grillowanym jedzeniem niezależnie od pory roku.