Szparagi w cytrynowym beszamelu to pomysł na smaczny, sezonowy obiad. Wykorzystaj te kilka miesięcy w roku i przygotuj wyjątkowo smaczne szparagi. Zrobisz je w piekarniku w około 40 minut. Przepis został stworzony przez Tomka Mędrka.
Co jest potrzebne do przygotowania szparagów w cytrynowym beszamelu?
- pęczek szparagów
- chlust oliwy
- duża szczypta soli
Cytrynowy beszamel:
- 30 g wegańskiego masła (około 2 łyżek)
- 30 g mąki pszennej lub orkiszowej (około 2 czubate łyżki)
- 180-200 ml podgrzanego mleka roślinnego bez cukru (niecała szklanka)
- ½ łyżki soli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- sok z połowy cytryny
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta mielonej/startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Do podania:
- 3-4 grube kromki dobrego chleba
- skórka ze sparzonej i wyszorowanej cytryny
- drobno posiekana pietruszka
- grillowane plasterki cytryny
Jak przygotować szparagi w cytrynowym beszamelu?
Szparagi dokładnie oczyść, łamiąc lub odcinając końcówki. Posmaruj je oliwą i posól, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik rozgrzej do 200°C na funkcji góra-dół. Gdy będzie już gorący, zapiekaj szparagi przez 5-7 minut.
Rondel lub garnek z grubym dnem ustaw na kuchence o niewielkiej mocy i roztop na niej masło. Następnie w osobnym naczyniu podgrzej mleko tak, aby było dość ciepłe, ale nie gorące. Gdy masło będzie płynne, dodaj do niego mąki i za pomocą trzepaczki NATUR wymieszaj je dokładnie. Masa powinna dokładnie się połączyć. Wewnątrz nie może być żadnych drobinek i suchej mąki.
Cały czas podgrzewając, dodawaj do masła mleko po ok. 30-40 ml. Dokładnie mieszaj, aby zaczął się tworzyć gładki, kremowy sos. Każdą kolejną porcję dodawaj, dopiero gdy składniki dokładnie się połączą.
Po połączeniu się składników sos powinien się zagotować. Gdy pojawią się bąbelki, wyłącz kuchenkę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Wstępnie podpieczone szparagi zalej cytrynowym sosem beszamelowym i ponownie piecz w 200°C, ustawiając grzanie w tryb „od góry”. To powinno zająć kolejne 5-7 minut. Uważaj, aby nie spalić sosu, ale jednocześnie powinien się przyrumienić.
Na patelni tostuj kromkę chleba, używając do tego wegańskiego masła. Następnie wyłóż na nią zapieczone szparagi. Na tarce zetrzyj skórkę cytryny, posyp posiekaną pietruszką świeżo mielonym pieprzem . Ułóż wszystko na talerzu, dodając grillowane plasterki cytryny. Smacznego!
Twórca przepisu:
Tomek Mędrek – bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomasz.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.