Szwedzkie klopsiki zyskały swoją popularność dzięki znanej sieci sklepów, w której są podawane. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu w wersji zdecydowanie zdrowszej! Pamiętaj, że najważniejszy jest dobór odpowiednik składników; te powinny być jak najlepiej jakości. Jeśli możesz, wybieraj produkty ekologicznego pochodzenia. Do przygotowania tego przepisu przydadzą Ci się również wygodne garnki.
Co jest potrzebne na szwedzkie klopsiki?
- 350 g mielonej wołowiny
- 350 g mielonej wieprzowiny
- 3/4 szklanki miąższu bułki
- 0,75 l bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 2 cebule
- 2 1/2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietanki kremowej 36%
- 1 łyżeczka miodu
- Olej rzepakowy
- Pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować szwedzkie klopsiki?
Obierz cebule i pokrój w kostkę (polecamy noże kuchenne Gerlach SMART Black). Następnie podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli. Wymieszaj miąższ bułki z 250 ml bulionu oraz cebulą. Następnie dodaj do nich mięso mielone (wołowe i wieprzowe), jajka, miód oraz przyprawy.
Całość wymieszaj dłońmi, aż powstanie jednolita masa. Z gotowej masy uformuj klopsiki. Możesz wykorzystać do tego łyżkę stołową, aby odmierzać porcje. Rozgrzej masło na patelni np. Gerlach Monolit i smaż klopsiki z każdej strony na średnim ogniu, do momentu aż się zarumienią. Jeśli dokładasz kolejną porcję, warto dodać więcej masła.
W garnku wymieszaj mąkę z 3 łyżkami wody, śmietanką oraz pozostałą częścią bulionu. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie przełóż do garnka gotowe mięsne kulki. Gotuj szwedzkie klopsiki jeszcze przez ok. 8 minut.
Dlaczego wieprzowinę i wołowinę należy wymieszać?
Taka mieszanka jest po prostu najbardziej smaczna. Wołowina ma więcej smaku, a z kolej wieprzowina jest nieco bardziej tłusta, dzięki czemu lepiej przenosi smak. Razem tworzą idealne połączenie, z którego warto regularnie korzystać. Ponadto, w ten sposób obniżasz koszt przygotowania dania, ponieważ sama wołowina jest mięsem droższym.
Jaką bułkę wykorzystać?
Wykorzystaj dowolną bułkę, która nie jest już pierwszej świeżości. Dzięki temu wykorzystasz ją, zamiast wyrzucić, co pozwoli Ci żyć zgodnie z ideą less waste. Przy okazji zaoszczędzisz na zakupach!
Dlaczego akurat śmietanka kremówka?
Śmietanka tzw. kremówka, o zawartości tłuszczu 30 lub 36% charakteryzuje się dość słodkim smakiem oraz kremową, często stosunkowo gęstą konsystencją. To z tych powodów dodaje się ją czasem do dań.