Szynka na Wielkanoc to tradycja. Pyszna i aromatyczna w wielu domach po prostu musi pojawić się na świątecznych stołach. Zamiast jednak ją kupować, możesz przygotować ją w domu. Oto przepis na aromatyczną szynkę parzoną, idealną na Wielkanoc. Do jej przygotowania przygotuj duże garnki.
Co jest potrzebne do przygotowania szynki na Wielkanoc?
- 2 szynki wieprzowe (każda o wadze ok. 1 kg)
- 10 g cukru (najlepiej brązowawego)
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 3-5 sztuk liści laurowych
- 5-8 szt. ziela angielskiego
- 4 ziarna kolendry
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- 40 g soli kamiennej
- 3 g saletry
Do parzenia szynki:
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 łyżki musztardy
- 3 ziarna jałowca
- 3 ziarna kolendry
Dodatkowo:
- siatka do wędlin
Jak przygotować szynkę na Wielkanoc?
Przygotuj mieszankę peklującą. Sięgnij po swoje akcesoria kuchenne. Jeśli masz moździerz, będzie on najlepszym wyborem. Włóż do niego liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i kolendrę. Całość ubij i rozetrzyj, a następnie dodaj saletrę, cukier, sól i czosnek. Ponownie ubij i rozetrzyj.
Szynki możesz przyciąć w foremne kształty. Jeśli chcesz to robić, używaj ostre noże kuchenne. Dzięki temu mięso zostanie przecięte, ale nie rozerwane.
Wetrzyj w szynki mieszankę, a następnie włóż je do np. formy do pieczenia. Warto również je czymś przykryć, np. folią aluminiową. Jeśli chcesz, dobrze sprawdzą się również naczynia żaroodporne wykonane ze szkła lub z ceramiki. Tak przygotowane, odstaw w chłodne miejsce na minimum sześć dni, raz na dzień przekładając szynkę.
Po tym czasie wyjmij mięso z naczynia. Ułóż je na desce do krojenia i włóż w siatkę. Wyciągnij duży garnek. Nie sprawdzą się do tego głębokie patelnie – większość z nich jest zbyt płytka. Dodaj do naczynia gorczycę, kolendrę i zmiażdżone za pomocą noża ziarna jałowca. Zalej dwoma litrami wody i zagotuj. Pozwól jej wrzeć przez ok. 5-7 minut, a następnie zmniejsz płomień i wrzuć do środka szynkę.
Szynki powinny być całkowicie zanurzone w wodzie, ale uwaga – nie mogą być ściśnięte! Możesz dolać do garnka gorącej wody, jeśli jest taka potrzeba. Utrzymaj temperaturę ok. 75°C i parz szynki przez ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas odwracaj mięso. Następnie wyjmij je i zostaw na blacie przez ok. 3 godziny, a później włóż do chłodnego miejsca na ok. 10 godzin. Dopiero po tym czasie możesz włożyć szynkę do lodówki.
Tak przygotowana szynka jest gotowa. Smacznego!
Jak podać szynkę na stół na Wielkanoc?
Szynkę warto podać na stół po pokrojeniu w plasterki. Ułóż ją elegancko na półmisku. Warto, poza nią, ułożyć też inne rodzaje mięsa czy sery, tak aby Twoi bliscy mogli częstować się tym, co lubią najbardziej. Pamiętaj, aby dostępne były sztućce, które pozwolą na wygodne i czyste przełożenie składników na swoje talerze. Półmisek możesz dodatkowo ozdobić rzeżuchą, sałatą czy innymi zielonymi dodatkami. Dobrym pomysłem może być wykorzystanie kwiatów jadalnych.
Czy do masy do peklowania szynki można dodać tłuszcz?
Nie, do takiej masy nie należy dodawać tłuszczu. Warto wybrać mięso, które naturalnie go posiada, dzięki czemu po przygotowaniu w dalszym ciągu pozostanie ono soczyste. Dodanie tłuszczu do peklowania może sprawić, że składniki nie wnikną wystarczająco głęboko w mięso. Niezwykle istotne jest zaś, aby sól kamienna i saletra odpowiednio je zakonserwowały.
Jeśli chcesz, przed gotowaniem możesz obsmażyć szynkę. Dzięki temu pory mięsa zamkną się i po zaparzeniu powinno być ono idealnie soczyste.
Jak przechowywać szynkę parzoną?
Szynkę przechowuj w lodówce, zachowując temperaturę ok. 2 a 7°C. Unikaj plastiku – nie chowaj jej do woreczków! Dużo lepszym rozwiązaniem będzie owinięcie jej w papier, np. do pieczenia. Możesz też użyć pojemnika, który pozwoli na odpowiedni przepływ powietrza. Taka szynka zachowa świeżość przez ok. 3-5 dni. Jeśli chcesz, możesz ją też zamrozić i wówczas przechowywać ją do ok. 3 miesięcy.