Tagliatelle z chrupiącym boczkiem to pomysł na wyśmienity sposób na podanie makaronu. Dzięki dodatkowi mięty, danie jest naprawdę odświeżające. Do przygotowania tego dania przyda Ci się duży i wygodny garnek z systemem odcedzania znajdującym się w pokrywkach oraz patelnia grillowa.
Co jest potrzebne do przygotowania tagiatelle z chrupiącym boczkiem?
- 600 g makaronu tagliatelle
- 8 plastrów boczku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ szklanki mięty
- 4 pomidory
- olej
Jak przygotować tagiatelle z chrupiącym boczkiem?
Posiekaj świeże liście mięty. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę. Do rondla wlej wodę, zagotuj ją i dodaj makaron tagliatelle. Gotuj go przez ok. 8 minut, zdejmij z ognia i odcedź.
Plastry boczku pokrój na cienkie, krótkie paski. Na patelni grillowej (lub elektrycznym grillu) rozłóż paski boczku. Posyp je kminem rzymskim, a następnie grilluj na małej ilości tłuszczu, aż do momentu, gdy się zarumienią i będą chrupiące. Do gorącego makaronu dodaj boczek, miętę i pomidory. Wszystkie składniki wymieszaj.
Gotowe porcje udekoruj listkami mięty.
Tagiatelle – co to jest?
Tagiatelle to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie długich wstążek o szerokości do ok. 1 cm. Podaje się go z różnymi sosami. Podaje się, że powstał w okresie renesansu i inspiracją do jego stworzenia była fryzura damy z książęcego rodu. Po ugotowaniu makaron tagiatelle musi mieć minimum 0,8 cm.
Jak przygotować domowe tagiatelle?
Tagiatelle możesz bez problemu przygotować w domu! Na 200 g mąki pszennej użyj 2 duże jajka i szczyptę soli. Wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je i pokrój w odpowiedni kształt.
Czemu warto dodać liście mięty do dania?
Liście mięty sprawią, że sos do tagiatelle będzie aromatyczny i odświeżający, co idealnie połączy się ze smakiem nieco tłustego boczku. Dlatego nie rezygnuj z niej! Takie zioła jak mięta możesz kupić w sklepie spożywczym i hodować na parapecie w swoim mieszkaniu lub domu.