Tortilla z mąki kukurydzianej jest podstawą każdego meksykańskiego taco. Stworzenie jej jest naprawdę proste. Warto usmażyć je na wysokiej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki której nie będą przywierać do powierzchni naczynia. Po usmażeniu wystarczy wypełnić wnętrze ulubionymi składnikami!
Co jest potrzebne do przygotowania tortilli?
- 25 dkg mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki smalcu
- ¾ szklanki gorącej wody
Jak przygotować tortille?
Przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj do niej smalec oraz sól. Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dodawaj do niego gorącą wodę. Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj każdą z nich.
Wytnij z nich równe okręgi. Możesz to zrobić, używając np. pokrywki do klasycznej patelni. Tortille smaż na średnim ogniu, na suchej, rozgrzanej patelni, najlepiej takiej o niskich brzegach (polecamy patelnię do naleśników GRANITEX), ponieważ wtedy będzie Ci łatwiej odwrócić placek. Na każdą ze stron wystarczy ok. 25 sekund (tortilla powinna być lekko zarumieniona).
Gdy placki przestygną, dodaj na nie ulubione składniki, sos i zawiń.
Czym różni się taco od burrito?
Podstawą burrito jest tortilla z mąki pszennej, co zmienia nieco smak dania. Dlatego jeśli zmienisz ten składnik w przepisie, dostosowując proporcje do potrzeb, możesz stworzyć samodzielnie pyszne placki właśnie na to meksykańskie danie.
Gdzie kupić mąkę kukurydzianą?
Choć do niedawna trudno dostępna, dziś mąka kukurydziana jest często na wyciągnięcie ręki, także w mniejszych sklepach. Na pewno znajdziesz ją zaś w większych, lepiej wyposażonych miejscach oraz w sieci.
Czemu w kuchni meksykańskiej używa się mąki kukurydzianej?
Kukurydza to bardzo wytrzymała roślina, która świetnie radzi sobie w upalnych warunkach. Z tego powodu jest uprawiana i łatwo dostępna na terenie Meksyku. Z tego powodu w wielu lokalnych daniach można znaleźć przynajmniej jej dodatek.