Zestaw noży w bloku białym MODERN
Tostada z guacamole oraz krewetką świetnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja lub przystawka w trakcie przyjęcia. Sprawdź przepis, który powstał we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się komplet ostrych noży.
Co jest potrzebne na tostadę z guacamole oraz krewetką?
- Tortilla pszenna
- Krewetki
- Przyprawy: sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka oraz wędzona
- Oliwa do smażenia
- Świeża kolendra do ozdoby
- Sok z limonki
- Marynowane papryczki jalapeno
Guacamole:
- 1 szalotka
- 1 avocado
- Sok z 1 limonki do smaku
- Sól, czarny pieprz, płatki chili do smaku
Sos Majo Chipotle:
- 100 g majonezu
- 1 łyżka pasty z suszonych, wędzonych jalapeno
Jak przygotować tostadę z guacamole oraz krewetką?
Z tortilli wytnij kółka i usmaż je na rumiano na oleju, używając do tego patelni z powłoką nieprzywierającą. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio ją rozgrzać!
Przygotuj guacamole: szalotkę drobno posiekaj, posól i skrop sokiem z limonki. Avocado rozgnieć widelcem lub w moździerzu. Dodaj przyprawy do smaku i szalotkę. Posyp całość posiekaną kolendrą.
Krewetki zamarynuj w oliwie i przyprawach. Smaż je po minucie z każdej strony. Chrupiącą tostadę posmaruj avocado, dodaj usmażoną krewetką, skrop sokiem z limonki, posyp posiekaną kolendrą i dodaj odrobinę sosu majo chiplote. Smacznego!
Skąd pochodzi tostada?
Tostada to danie pochodzące z Meksyku, które oznacza „tostowany”lub „przypieczony”. Jest to płaska, chrupiąca tortilla, zwykle smażona lub pieczona, podawana z różnymi dodatkami, takimi jak fasola, mięso, ser, awokado i świeże warzywa. W różnych regionach Meksyku tostada może być przygotowywana z różnymi składnikami, od ryb i owoców morza po wegetariańskie warianty.
Czy awokado jest zdrowe?
Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, witaminy E i C, potas oraz błonnik. Spożywanie awokado może wspierać zdrowie serca, poprawiać trawienie i wspierać zdrową skórę.
Jakie przyprawy najlepiej komponują się z krewetkami?
Krewetki doskonale komponują się z różnymi przyprawami, takimi jak czosnek, papryka słodka i wędzona, kumin, chili oraz limonka. Dodanie świeżej kolendry, bazylii czy pietruszki może również wzbogacić ich smak.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach