Tosty z pieczarkami to prawdziwa klasyka zapiekanek na pieczywie. Do ich stworzenia konieczny będzie Twój ulubiony, żółty ser, który złączy wszystkie składniki i sprawi, że będą dobrze trzymały się chrupiącej kromki. Nie zapominaj o maśle – to właśnie ono sprawia, że tosty będą chrupiące i aromatyczne. Do ich stworzenia przyda Ci się patelnia MONOLIT
Jakie składniki są potrzebne na tosty z piekarnika z pieczarkami?
- 4 kromki pszennego chleba
- 100 g sera żółtego, np. Gouda
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości pomidory
- sól i pieprz do smaku
- posiekany, świeży estragon
Jak przygotować tosty z pieczarkami?
Kromki chleba posmaruj masłem. Na każdej z nich połóż plasterek sera. Pieczarki usmaż z drobno posiekaną cebulą. Nie musisz ich obierać! Powinny nabrać złocistego koloru. Następnie ułóż tak przygotowaną masę na wierzch kromek. Ozdób cienkimi plasterkami pomidorów. Posól, dodaj pieprz oraz estragon.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kromki wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Zapiekaj przez ok. 5 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Podawaj na ciepło jako śniadanie, kolację lub przystawkę.
Smacznego!
Czy tosty można zrobić bez piekarnika lub tostera?
Tosty możesz zrobić bez użycia piekarnika lub tostera. Przygotujesz je również na patelni. Jednak wówczas prawdopodobnie na raz przygotujesz je w mniejszej ilości i będą one opieczone mniej równomiernie, ponieważ patelnia nie grzeje od góry. Jeśli chcesz przygotować je w ten sposób, koniecznie użyj pokrywki do patelni.
Jakich akcesoriów kuchennych używać do patelni?
Większość patelni dostępnych na rynku jest pokryta nieprzywierającymi powłokami, które można uszkodzić, jeśli korzystasz z metalowych łyżek czy łopatek. Dlatego warto wybrać takie, które mają silikonowe końcówki, np.z linii NATUR. Jeśli nie chcesz zmieniać akcesoriów, sprawdź całostalowe patelnie PRESTIGE.
Czy do tostów można użyć kilku rodzajów sera?
Tak! Jeśli masz jakąś swoją ulubioną mieszankę, lub np. chcesz zużyć otwarte sery, jak najbardziej możesz je po prostu pomieszać. Aby tosty były naprawdę smaczne, możesz użyć też serów o głębszym, mocniejszym smaku niż Gouda, np. sera Cheddar.