Wieprzowina w curry to pomysł na pikantne danie, które doskonale komponuje się z ryżem. Do jego przygotowania idealnie sprawdzi się głęboka patelnia z nieprzywierającą powłoką. Jak ją zrobić?
Co jest potrzebne do przygotowania wieprzowiny w curry?
- 500 g chudej wieprzowiny
- 2 małe cebule
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo potartego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 suszona papryczka
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
Jak przygotować wieprzowinę w curry?
Umyj mięso i dobrze ususz je papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je w duże kostki. Obierz cebulę i posiekaj za pomocą ostrego noża. Suszoną papryczkę chilli pokrój na drobne kawałki. Poszatkuj natkę pietruszki.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim mięso, aż się przyrumieni. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj cebulę, świeży starty imbir oraz chilli. Smaż całość jeszcze przez ok. 3 minuty na średnim ogniu. Przypraw kolendrą, kurkumą, kminem rzymskim i czosnkiem. Wlej szklankę wody i sos sojowy. Gotuj danie na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 45 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz co jakiś czas dolewać odrobinę wody.
Mięso posyp świeżą, poszatkowaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem Basmati.
Czy wieprzowinę można zastąpić dziczyzną?
Jeśli masz dostęp do mięsa z dzika, wieprzowinę jak najbardziej możesz zastąpić dziczyzną. Takie danie doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju wydarzenia. Pamiętaj jednak, że mięso z dzika musi zostać przebadane weterynaryjnie przed spożyciem.
Czemu do dania warto dodać sos sojowy?
Sos sojowy warto dodać do dania, ponieważ nadaje mu wyjątkowego smaku umami. Jest jednak również dość słony, dlatego pamiętaj, że używając go, nie musisz tak mocno solić mięsa.
Czy natkę pietruszki można czymś zastąpić?
Natkę pietruszki możesz zastąpić dowolnymi innymi ziołami, do których masz dostęp, np. bazylią czy koperkiem. Dobierz je zależnie od swoich preferencji oraz ich dostępności.