Włoska pasta z tuńczyka jest doskonała na kanapki i prosta w przygotowaniu! Sprawdź jak ją zrobić krok po kroku. Warto zaopatrzyć się w świeżą bazylię w doniczce oraz w wygodny wyciskacz do czosnku i inne akcesoria.
Co jest potrzebne na włoską pastę z tuńczyka?
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 plastry suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować włoską pastę z tuńczyka?
Odsącz tuńczyka. Opłucz listki bazylii pod bieżącą wodą. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę np. Gerlach Solid. Przełóż tuńczyka do miseczki. Dodaj do niego suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, świeżą bazylię oraz masło. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem (polecamy solniczkę i młynek do pieprzu Gerlach Natur).
Wszystkie składniki zblenduj tak, aby uzyskać gładką masę. Włoska pasta z tuńczyka najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jak duży jest tuńczyk?
W Polsce tuńczyk zwykle sprzedawany jest w puszce. Mało kto więc zdaje sobie sprawę z tego, jak dużą jest rybą! Może ona ważyć około 350 kg i zwykle ma 2-2,5 m długości. Największy złapany okaz ważył aż 679 kg!
Czy tuńczyk to samotna ryba?
I tak, i nie. Na początku swojego życia (do osiągnięcia ok. 45 kg) pływają one w dużych ławicach. Większe ryby zwykle trzymają się w mniejszych stadach, a dojrzałe osobniki pływają samotnie.
Dlaczego warto mieć w domu bazylię w doniczce?
Bazylia w doniczce to doskonały dodatek do wielu dań, nie tylko tych włoskich. Jest zdrowa i aromatyczna, a ponadto bez problemu możesz hodować ją na swoim parapecie.