Zapiekanka serowa z warzywami to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Do jego przygotowania bez wątpienia przyda Ci się żaroodporne naczynie, takie jak wygodna brytfanna. Nie zapomnij też o ostrych nożach, dzięki którym będziesz w stanie wygodnie i szybko pokroić warzywa.
Co jest potrzebne do przygotowania zapiekanki serowej z warzywami?
- 250 g brokułów
- 250 g cukinii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g pieczarek
- 300 g makaronu cavatappi (lub inny drobny makaron)
- 150 g potartego sera Gouda
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 100 g sera Cheddar
- 200 g twarożku
- 2 łyżki słodkiej musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zapiekankę serową z warzywami?
Nagrzej piekarnik do 200°C. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i odstaw na bok.
Umyj brokuły i cukinię. Brokuły dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze różyczki, odkrój twardą końcówkę. Cukinię pokrój w plastry, a następnie w ćwiartki. W garnku ugotuj wodę, posól ją, dodaj brokuły i cukinię. Gotuj do momentu, kiedy warzywa będą już miękkie. Odcedź i odstaw na bok.
Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i smaż pieczarki, aż staną się miękkie. W garnku przygotuj sos serowy. Podgrzej śmietankę i dodaj ser Gouda oraz Cheddar. Poczekaj, aż ser się dokładnie rozpuści, cały czas mieszając.
Gdy sos serowy jest gotowy dodaj do niego twarożek, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Do sosu dodaj warzywa i makaron. Wymieszaj dokładnie całe danie. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i posyp serem Gouda oraz Cheddar (danie możesz przygotować również w małych żaroodpornych miseczkach). Zapiekankę umieść w piekarniku na 25 minut.
Czy brokuły można jeść na surowo?
Tak! Brokuły w tym przepisie poddawane są obróbce termicznej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je również na surowo. Możesz pokroić je na mniejsze kawałeczki i dodać jako dodatek do sałatki – na pewno będą smakowały wyśmienicie!
Czy ser Gouda można w całości zastąpić cheddarem w tym przepisie?
Możesz, jednak warto jednak obydwa sery pomieszać. Cheddar ma bardziej wyrazisty smak, jednak gorzej się ciągnie, dlatego takie połączenie najlepiej sprawdzi się w przypadku zapiekanki serowej z warzywami.
Dlaczego makaron należy ugotować przed stworzeniem zapiekanki?
Gotując makaron wcześniej upewnisz się, że nie będzie on surowy w trakcie podania. W niektórych przepisach faktycznie można zapiekać surowy makaron, jednak wymaga to konkretnych proporcji i dodatku wody, która sprawi, że ugotuje się on w piekarniku.