Składniki:
- 250 g brokułów
- 250 g cukinii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g pieczarek
- 300 g makaronu cavatappi (lub inny drobny makaron)
- 150 g potartego sera Gouda
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 100 g sera Cheddar
- 200 g twarożku
- 2 łyżki słodkiej musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Myjemy brokuły i cukinię. Brokuły dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze różyczki, odkrawamy twardą końcówkę. Cukinię kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, dodajemy brokuły i cukinię. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą już miękkie. Odcedzamy i dostawiamy na bok.
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki, aż staną się miękkie. W garnku przygotowujemy sos serowy. Podgrzewamy śmietankę i dodajemy sera Gouda oraz Cheddar. Czekamy, aż ser się dokładnie rozpuści, cały czas mieszając.
Gdy sos serowy jest gotowy dodajemy do niego twarożek, musztardę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Do sosu dodajemy warzywa i makaron. Mieszamy dokładnie całe danie. Przekładamy danie do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem Gouda oraz Cheddar (danie możemy przygotować również w małych żaroodpornych miseczkach). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku na 25 minut.
Wskazówka:
Do przygotowania zapiekanki, polecamy naszą brytfankę Granitex.