Zapiekanka z twarogu to doskonałe danie na słodkie i pożywne śniadanie. Może też pełnić funkcję deseru, np. w trakcie przyjęcia. Przygotowanie jej nie jest trudne. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników.
Co jest potrzebne do przygotowania zapiekanki z twarogu?
- 500 g twarogu
- 1 średnie jajko
- 30 g masła
- 50 g śmietany 18%
- 20 g kaszy manny
- 30 g bułki tartej
- 100 g rodzynek
- 10 g cukru waniliowego
- 250 ml syropu owocowego
- 50 g masła
- sól wg. uznania
Jak przygotować zapiekankę z twarogu?
Zacznij od zmielenia twarogu. W rondelku GRANITEX roztop masło. Jajko ubij z cukrem. Następnie dodaj obydwa składniki do sera, razem z kaszą manną, solą i cukrem waniliowym. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dodaj rodzynki.
Masę wyłóż do posmarowanej masłem i wyłożonej bułką tartą formy. Wyrównaj dokładnie powierzchnię, posmaruj ją śmietaną i skrop masłem, a następnie zapiekaj w temperaturze 180℃ przez 25 minut.
aki cukier waniliowy wybrać?
Wybierz cukier waniliowy wysokiej jakości, najlepiej naturalnego pochodzenia. Unikaj cukru wanilinowego, który zawiera sztuczny aromat. Możesz przygotować taki cukier również samodzielnie, używając ok. 20 cm laski wanilii na 200 g cukru. Wymieszaj dokładnie składniki, przełóż je do pojemników SMART i odczekaj co najmniej 24 godziny, aby aromaty dobrze się połączyły. Taki cukier będzie pachniał znacznie intensywniej!
Jaki twaróg wybrać do zapiekanki?
Wybór twarogu zależy od Twoich osobistych preferencji. Jeśli chcesz postawić na wyjątkowy smak dania, wybierz tłusty lub półtłusty. To właśnie zawarty w serze tłuszcz odpowiada za dobrze rozprowadzanie smaku, dlatego jest to dość istotne. Jeśli jednak chcesz ograniczyć ilość kalorii, możesz wybrać twaróg z obniżoną zawartością tłuszczu.
Jaki syrop owocowy wybrać do zapiekanki?
Staraj się postawić na syrop z jak największą procentową zawartością soku. Są one zwykle zdecydowanie droższe, jednak skondensowany smak sprawia, że nie będziesz potrzebować zbyt dużych ilości, dlatego warto w niego zainwestować.