Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
„Żeberka” z kukurydzy tandoori to wegańska propozycja na obiad, inspirowana daniem mięsnym, choć niezawierająca produktów pochodzenia odzwierzęcego. Jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu – sprawdzi się więc nie tylko dla wegan. Przepis przygotował Tomek Mędrek. Do stworzenia dania przyda Ci się komplet noży.
Co jest potrzebne na „żeberka” z kukurydzy tandoori?
- 2 duże kolby kukurydzy
- 3 kopiaste łyżki wegańskiego jogurtu (najlepiej sojowego/owsianego wytrawnego, nie deserowego)
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
lub:
- ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżki dowolnej mieszanki curry/garam masal
- szczypta wędzonej papryki i ewentualnie szczypta chilli
Do podania:
- limonka
- cienko skrojona czerwona cebulka
- kolendra
- świeże chilli w plasterkach
- wegańska śmietana lub jeszcze więcej jogurtu naturalnego
Podanie składniki wystarczą na 2-3 porcje.
Jak przygotować „żeberka” z kukurydzy tandoori?
Kukurydzę obierz z liści I włosów. Pokrój ją ostrym nożem wzdłuż, a następnie na ćwiartki. Uwaga, to może być dość trudne, ponieważ kolby są naprawdę twarde. Warto używać do tego odpowiedniego, trwałego noża. Sprawdzi się również taki ząbkami.
W misce wymieszaj przyprawy i jogurt. Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra-dół.
Marynatę wmasuj w kukurydzę, starając się, aby jak najwięcej weszło pomiędzy ziarna. Następnie układaj kukurydzę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ziarnami do góry i włóż do piekarnika na jedną z górnych półek.
Zapiekaj przez ok. 15-20 minut, na ostatnie 2 minuty włączając tylko grzałkę od góry. Możesz też delikatnie przypalić kukurydzę za pomocą ręcznego palinka.
Cebulę pokrój w piórka I dodaj do niej szczyptę soli i sok z połowy limonki. Zagnieć całość dłonią. Odstaw na 5-10 minut, by zmiękła.
Kukurydzę po wyjęciu z piekarnika ułóż na talerzu, oblej śmietanką, obsyp kolendrą, chilli i pilkowaną cebulą, a na wierzchu skrop ją limonką. Smacznego!
Skąd pochodzi przyprawa tandoori masala?
Tandoori masala to tradycyjna mieszanka przypraw pochodząca z Indii, często używana do marynowania mięsa i warzyw przed pieczeniem w tandoorze, czyli glinianym piecu. Składa się z wielu aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, imbir, czosnek, papryka i kardamon. Tandoori masala nadaje potrawom wyrazisty, pikantny smak i piękny czerwony kolor.
Czy kukurydza jest zdrowa?
Kukurydza jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały, takie jak magnez i fosfor. Spożywanie kukurydzy wspiera zdrowie układu trawiennego, wzmacnia kości i wspomaga metabolizm. Zawiera ok. 86 kcal na 100 g, w tym 19 g węglowodanów.
Jakie inne warzywa można przygotować w stylu tandoori?
Oprócz kukurydzy wiele innych warzyw świetnie nadaje się do przygotowania w stylu tandoori. Można spróbować grillować bakłażany, cukinie, papryki, ziemniaki czy kalafior, używając tej samej marynaty.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.