Złociste bataty z piekarnika zastąpią tradycyjne bataty. Możesz podać do nich naprawdę wiele dodatków: różne rodzaje mięs, kasze, czy ryże, a także warzywa. Ważne jest jednak to, aby zaopatrzyć się w ostrze noże – bez nich przygotowanie batatów może być zdecydowanie trudniejsze!
Co jest potrzebne do przygotowania złocistych batatów z piekarnika?
- 3 duże bataty
- Trzy łyżki oleju słonecznikowego
- Dwie łyżeczki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować złociste bataty z piekarnika?
Bataty dobrze umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój je na grubsze plastry. Przełóż je do miski, dodaj do nich 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki rozmarynu, a także sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 220°C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej plastry batatów jeden obok drugiego (zachowaj między nimi niewielkie odstępy, aby nie stykały się ze sobą). Piecz je przez 25 minut. Złociste bataty z piekarnika możesz jeść solo lub podawać jako dodatek do dań wytrawnych (np. w towarzystwie potraw mięsnych) i tych na słodko.
Dlaczego do batatów potrzebne są dobre noże?
Dobre noże są szczególnie istotne przy krojeniu batatów. Te słodkie bulwy są dość twarde, przez co krojenie ich może być trudne. Wybierając nóż do ich krojenia, postaw na taki, który dopiero co został naostrzony. Warto również wybrać model z grubszej stali, który nie wygina się tak łatwo w trakcie krojenia. Dzięki temu Twoja praca w kuchni będzie zdecydowanie bardziej efektywna.
Jak jeszcze można przyprawić bataty?
Bataty możesz doprawić też słodką papryką, lub wędzoną papryką. Dobrze sprawdzi się również niewielka ilość czosnku (także granulowanego), oregano lub inne zioła. Pamiętaj, że sposób doprawienia słodkich ziemniaków wpływa na ich smak i to od tego będzie zależeć, z jakimi dodatkami będą się one najlepiej łączyć.
Czym są bataty?
Bataty, nazywane też słodkimi ziemniakami, to bulwy wilca ziemniaczanego, który rośnie w stanie naturalnym w Ameryce Środkowej i Południowej. Są bardzo popularne w tamtejszych krajach. Tak samo jak ze zwykłych ziemniaków, wytwarza się z nich również mąkę.