Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 130 ml oliwy z oliwek
- 6 gałązek świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Przygotowanie:
Podziel żeberka na mniejsze części po ok. 3-4 kości.
Przygotuj miskę. Umieść w niej czosnek wyciśnięty przez praskę, dodaj oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
W marynacie umieść żeberka i dodaj do nich gałązki świeżego rozmarynu. Odstaw mięso do lodówki na 3 godziny, a jeśli masz taką możliwość – na całą noc.
Żeberka grilluj razem z rozmarynem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso i polewając je marynatą.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 24 cm
Dodatkiem do grillowanych żeberek mogą być np. gotowane ziemniaki.