Hummus – orientalny smak kuchni bliskowschodniej

Hummus – orientalny smak kuchni bliskowschodniej

Hummus to pasta do smarowania, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Przygotowywana najczęściej jest z nasion ciecierzycy z dodatkiem czosnku, chilli, pasty tahini i kminu rzymskiego. Jest niezwykle uniwersalna, gdyż możemy jeść ją na ciepło na przykład z chlebem pita lub na zimno jako dip do surowych warzyw.

Czy hummus jest zdrowy?

Tak, hummus jest zdrową przekąską, którą możemy włączyć do naszej diety. Przede wszystkim, poprawia trawienie i funkcjonowanie układu trawiennego, ponieważ zawiera dużo błonnika pokarmowego. Po zjedzeniu porcji hummusu czujemy się naprawdę bardzo syci. Ponadto, hummus jest źródłem białka o dużej wartości odżywczej - ceniony przez sportowców jako budulec mięśni, ale również przez wegan i wegetarian, którzy nie jedząc mięsa, muszą poszukiwać innych źródeł białka w pokarmach. Dodatkowo, pasta hummus będzie doskonałą propozycją żywieniową dla wszystkich chcących ograniczyć tłuszcze nasycone w swojej diecie, które podwyższają poziom cholesterolu, ponieważ hummus obniża jego poziom we krwi. Na sam koniec warto również wspomnieć, że ta bliskowschodnia pasta zawiera substancje chroniące komórki przed nowotworami, pomaga w walce z anemią, dzięki dużej ilości żelaza, a zawarte w ciecierzycy cenne składniki mineralne pomagają regulować poziom cukru w organizmie.

Jak przyrządzić hummus?

Wykonanie hummusu nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobinę cierpliwości, gdyż ciecierzycę (250 g) należy wcześnie namoczyć, najlepiej przez całą noc. Gdy ciecierzyca stanie się miękka, odsączamy ją i miksujemy blenderem . W trakcie miksowania dodajemy resztę składników: łyżeczkę soku z cytryny, jeden pokrojony ząbek czosnku, 3 łyżki pasty sezamowej tahini, półtora łyżeczki kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku oraz oliwę extra vergine, która nada paście odpowiednią konsystencję. Miksujemy całość do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Hummus najlepiej przełożyć do miseczki, posypać poszatkowaną natką pietruszki i podawać na przykład ze świeżym pieczywem.

Jak przygotować pastę tahini?

Pasta tahini to nieodłączny element w przygotowaniu hummusu. Aby ją przyrządzić potrzebować będziemy 4 łyżki ziaren sezamu i 2 łyżki oliwy. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy ziarna sezamu, które prażymy, często mieszając. Sezam na patelni powinien delikatnie się zbrązowieć. Podczas prażenia uważajmy, aby go nie spalić. Gdy sezam jest gotowy, przesypujemy go do miski i mielimy na gęstą pastę, dodając 2 łyżki oliwy extra vergine.

Patelnia GranitexNa zdjęciu: patelnia Granitex.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności