Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 4 plastrów boczku
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 6 jajek
  • Szczypiorek
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżkę zimnej wody
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy sos holenderski.

Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy żaroodporną miseczkę tak, aby dno nie dotykało wody. Do miseczki wbijamy dwa żółtka, dodajemy wodę, sok z cytryny, musztardę,  sól i pieprz. Ubijamy rózgą składniki. Jeśli sos powoli zaczyna się robić gesty, dodajemy powoli roztopione masło, cały czas mieszając. Sos powinien mieć gładką konsystencję.

Miseczkę z sosem owijamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na bok.

Na patelni grillowej smażymy plastry boczku, aż ładnie się zarumienią i staną się chrupiące.

Do dużej, głębokiej patelni wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i dodajemy octu. Zmniejszamy płomień, wbijamy kolejno cztery jajka (nie mogą się dotykać).

Po 4 minutach wyciągamy jajka z wody (białko powinno być ścięte, natomiast żółtko płynne) i osuszamy delikatnie ręcznikiem.

Kromki chleba wkładamy do tostera i robimy grzanki.

Gdy tosty są już gotowe, kładziemy plaster boczku, następnie jajko, a na samym końcu polewamy górę sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Całe danie podajemy ciepłe.

Wskazówka:

Do przygotowania jajek po benedyktyńsku polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Patelnia głęboka Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności