0

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 4 plastrów boczku
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 6 jajek
  • Szczypiorek
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżkę zimnej wody
  • Sól i pieprz

 Jajka po benedyktyńsku – Garnek NATUR 28 cm

Na zdjęciu: Garnek NATUR 28 cm
 

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania sosu.

Jak zrobić sos holenderski?
Przygotuj garnek oraz żaroodporną miseczkę. W garnku zagotuj wodę i umieść na nim miseczkę tak, żeby nie dotykała wody. Wbij do niej 2 żółtka, dodaj wodę, sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz.

Ubijaj wszystkie składniki rózgą, aż sos zrobi się gęsty. Powoli dodawaj do niego roztopione masło, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy będzie gładki.

Miseczkę z sosem owiń ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.

 

Na patelni grillowej ułóż plastry boczku i smaż je do czasu, aż się zarumienią i będą chrupiące.

 Jajka po benedyktyńsku – Patelnia grillowa NATUR 24 cm

Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 24 cm
 

Na dużą, głęboką patelnię wlej wodę, doprowadź ją do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Zmniejsz ogień i wbij jajka tak, aby nie stykały się ze sobą.

 Jajka po benedyktyńsku – Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
 

Po 4 minutach wyjmij jajka z wody i osusz je delikatnie ręcznikiem. Białka jajek powinny być ścięte, a żółtka płynne.

Kromki chleba umieść w tosterze i zrób z nich grzanki. Gdy będą już gotowe, umieść na każdej z nich plaster boczku, jajko, a na samym końcu polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem.

 Jajka po benedyktyńsku – Zestaw sztućców 24 szt. połysk FJORD

Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk FJORD
 

Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności