0

Jak przygotować mleko migdałowe?

Mleko migdałowe posiada niezwykły smak. Nadaje się doskonale jako dodatek przy pieczeniu deserów, jako mleko do kawy, czy płatków śniadaniowych. Jest świetną alternatywą dla dla wegan jak i osób, które nie mogą spożywać nabiału z przyczyn zdrowotnych. Mleko migdałowe to skarbnica wapnia, potasu, selenu, żelaza, witamin B, E oraz białka – zawiera go więcej, niż tradycyjne krowie mleko.

Co będziemy potrzebować?

  • 1 szklanka blanszowanych migdałów
  • 4 szklanki wody mineralnej
  • 2,5 łyżki syropu z agawy

Jak przygotować mleko migdałowe?

Blanszowane migdały zalewamy 3 szklankami wody mineralnej i odstawiamy na całą noc.

Na drugi dzień, miękkie migdały są gotowe do zblendowania.

Blendujemy migdały z wodą, w której się moczyły, oraz z syropem z agawy.

Na sitku kładziemy kilka warstw gazy.

Przelewamy mleko.

Do mleka dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, mieszamy.

Mleko przechowujemy w szklanej butelce w lodówce.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności