Fasolka szparagowa to bogata w witaminy (m.in. z grupy B, C) i minerały roślina strączkowa. Sezon na nią rozpoczyna się wiosną i trwa do wczesnej jesieni. Strąki są bardzo zdrowe, zawierają dużo błonnika i mają niewiele kalorii. Ponadto można ją łatwo i szybko przyrządzić.
Czas przygotowania fasolki zależy od jej ilości oraz tego czy jest stosunkowo młoda. Młodą fasolkę gotuje się o wiele szybciej, niezależnie od tego czy jest żółta czy zielona. Rozpoznasz ją po bardziej intensywnych kolorach oraz jej wielkości (starsza fasolka szparagowa jest bledsza, a jej nasiona bardziej widoczne). Nie musisz jej przyrządzać od razu po zakupie. Możesz ją przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Zanim zaczniesz gotować…
Dokładnie umyj strąki pod bieżącą wodą, a następnie odetnij oba końce każdego z nich i pozbądź się twardych włókien. Etap przygotowania fasoli to część, która zajmuje najwięcej czasu.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Gotuj w wodzie lub na parze
Fasolkę możesz gotować zarówno w wodzie, jak i na parze. Ta druga opcja jest zdecydowanie zdrowsza, ponieważ pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych wewnątrz warzywa. Ponadto strąki nie utracą swojego koloru i będą chrupkie.
Przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie na 1 kg fasolki szparagowej będziesz potrzebować ok. 2-3 l wody oraz 1 łyżeczkę soli. Opcjonalnie możesz również dodać 1 łyżeczkę cukru, która podkreśli jej słodycz.
Gotowanie w wodzie
Umieść fasolkę w garnku i zalej ją wodą. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, dodaj do niej odrobinę soli i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem.
Gotowanie na parze
Umieść fasolkę w naczyniu do gotowania na parze (np. będącego częścią zestawu garnków Simple) i gotuj pod przykryciem. Jeśli nie masz takiego naczynia, możesz wykorzystać durszlak i umieścić go na garnku z wodą.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 9 el. SIMPLE
Ile czasu powinna się gotować fasolka szparagowa i jak rozpoznać, czy jest już gotowa?
Gotowanie w zależności od rodzaju fasolki i wybranego sposobu zajmuje ok. 10-20 minut. Młodą fasolkę zawsze gotuje się nico krócej, a starszą dłużej, aby była wystarczająco miękka. Warto co jakiś czas sprawdzić, czy nie jest rozgotowana (trzeba na to uważać, ponieważ może wtedy utracić swój smak). Gotową fasolkę odcedź, a następnie zalej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i podaj solo lub jako dodatek do ulubionego dania.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. FLAMES połysk
Fasolka szparagowa to nie tylko doskonały składnik sałatek i zup, ale również smaczne danie główne. Jednym z popularniejszych sposobów jej podawania jest zestawienie jej z jajkiem sadzonym lub z zasmażką na bazie bułki tartej i masła.