Zestaw noży w bloku białym MODERN
Hot dog domowy to propozycja na smaczny i szybki obiad lub kolację, którą przygotujesz dla siebie oraz bliskich. Przepis został stworzony we współpracy z kanałem Hoop do przodu. Do stworzenia duszonej marchwi przyda Ci się wygodny garnek z pokrywką.
Co jest potrzebne na hot doga domowego?
- 1 marchew
- 2 cebule
- 2 bułki do hot dogów
- Ser Halloumi (wersja dla osób bez mięsa) lub kiełbaska Frankfurteka (dla mięsożerców)
- Ogórki kiszone wg. uznania
- Sos: majonez wymieszany z ketchupem
- Chilli, Curry, bazylia – wg. uznania
- Masło do duszenia marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka cukru
- sól wg. uznania
Podane składniki wystarczą dla 2 osób.
Jak zrobić hot doga domowego?
Zacznij od uduszenia marchewki na maśle. Obierz ją i pokrój w paski za pomocą ostrego noża. Następnie dodaj ją do garnka razem z masłem oraz przyprawami: chilli, curry i bazylią. Duś całość pod przykryciem przez ok. 20-30 minut aż zmięknie. Uważaj, aby moc kuchenki nie była zbyt duża – masło może zacząć się palić!
Skarmelizuj też cebulę. Pokrój 2 duże w cienkie piórka. Dodaj je na patelnie razem z łyżką masła i oleju. Smaż je na niewielkiej mocy kuchenki przez 20-30 minut, mieszając regularnie. Gdy zacznie się rumienić dodaj 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Jeśli chcesz bardziej podkreślić smak cebuli dodaj nieco octu balsamicznego.
Kiełbaskę lub ser podgrzej, a następnie przejdź do składania hot doga dodając sos, marchewkę, cebulę oraz główne wypełnienie hot doga domowego. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Jak powstał hot dog?
Historia tej specyficznej kanapki sięga XIX-wieku, kiedy to do USA przybyli niemieccy imigranci, przywożąc tam swoje kiełbaski. Pierwsze wzmianki dotyczące sprzedaży kiełbasek w bułkach w Nowym Jorku sięgają 1860 roku. Sama nazwa powstała jednak później, do XX-wieku, kiedy to sprzedawcy zaczęli porównywać parówki do jamników. Choć więc tradycyjnie jest to amerykański fast-food, korzeni tego dania można szukać w Niemczech.
Jak popularny jest hot dog współcześnie?
Amerykanie spożywają rocznie około 20 milionów hot dogów i są one serwowane w 95% gospodarstw domowych w USA. Często towarzyszom różnego rodzaju imprezom, także sportowym: meczom, festynom, czy jarmarkom. Jest to więc jeden z najpopularniejszych fast foodów, co nie dziwi przez wzgląd na to, jak prosty jest w przygotowaniu i spożyciu. W Polsce popularność tego dania nie jest aż tak duża, jednak w dalszym ciągu można kupić go w wielu sklepach, punktach z szybkim jedzeniem, czy na stacjach benzynowych.
Czemu ser halloumi zamiast kiełbaski?
Ser halloumi jest po prostu dobrą alternatywą dla tych, którzy chcą cieszyć się hot dogiem, a nie spożywają mięsa. Jest to charakterystyczny ser, który nie topi się pod wpływem temperatury, zachowując swój kształt. To pozwala na wygodne podgrzanie go i doprawienie. Ponadto jego smak i konsystencja dobrze komponują się ze składnikami typowo podawanymi w hot dogach.
Autor przepisu:
Diana i Dawid
Diana i Dawid na co dzień kochają podróże, kuchnie świata i wszystko, co związane z odkrywaniem nowych kultur i miejsc. Są miłośnikami vanlife – podróżowania na własnych zasadach, gdzie dom jest wszędzie tam, gdzie zaparkują swój van. Ich misją jest inspirowanie do odkrywania nieodkrytych zakątków Polski i świata, pokazując, że podróżowanie może być wolnością i stylem życia. Swoją pasją dzielą się na kanale hoopdoprzodu.