Jak ugotować kompot wigilijny

Jak ugotować kompot wigilijny

Składniki:

  • 60 g suszonych owoców: morele, figi, jabłka, gruszki, śliwki
  • 10 g rodzynek
  • 5 łyżek miodu
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 10 goździków
  • Imbir
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mieszankę suszonych owoców umieszczamy w sitku i zalewamy gorącą wodą.

Następnie przekładamy owoce do garnka i zalewamy je 2 l przegotowanej wody.

Dodajemy goździki i cynamon, mieszamy.

Odstawiamy całość na 3 godziny.

Następnie gotujemy owoce przez 30 minut.

Dodajemy miód, imbir, gałkę muszkatołową i mieszamy.

Gotujemy przez kolejne 10 minut i ściągamy z ognia.

Na koniec dodajemy do garnka kilka plastrów pokrojonej cytryny oraz pomarańczy, i odstawiamy kompot wigilijny do wystudzenia.

Wskazówka:

Do przygotowania kompotu wigilijnego polecamy garnek Prestige.

Zestaw garnków Prestige


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności