Składniki
- 60 g suszonych owoców: morele, figi, jabłka, gruszki, śliwki
- 10 g rodzynek
- 5 łyżek miodu
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 10 goździków
- Imbir
- Cynamon
- Gałka muszkatołowa
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Przygotowanie
Suszone owoce umieść w sitku, oparz je, a następnie przełóż do garnka i zalej 2 litrami przegotowanej wody. Dodaj do nich cynamon oraz goździki, a na koniec dobrze wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 9 el. SIMPLE
Odstaw garnek na 3 godziny. Po tym czasie umieść go na kuchence i gotuj przez 30 minut. Dodaj miód, imbir, gałkę muszkatołową. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Na zdjęciu: Łyżka drewniana NATUR
Po zdjęciu z ognia dodaj do kompotu wigilijnego plastry cytryny i pomarańczy. Odstaw garnek do wystudzenia.
Na zdjęciu: Kubki - Mikołaj Kasprzyk DESIGNER COLLECTION
Kompot wigilijny podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
Sprawdź również przepisy na świąteczne pierniczki i aromatyczne chipsy jabłkowe.